Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Recunoașterea Transnistriei nu este motivată – Vitalie Andrievschi

2 sep. 2013,, 17:08   Societate
4155 0
Foto: tribuna.md
Declaraţiile pretinsului lider transnistrean, Evgheni Şevciuk, despre recunoaşterea Transnitriei pe plan internaţional nu sînt în niciun fel motivate. De această părere este analistul Vitalie Andrievschi.

"Cel mai important lucru este faptul că declaraţiile lui Şevciuk cu privire la recunoaşterea internaţională a Trasnsnistriei, nu sînt argumentate cu nimic", a declarat pentru "Infotag", analistul Vitalie Andrievschi. El a numit "aprobat" pentru Tiraspol argumentul cu privire la integrarea RM în România.

"Colaborarea strînsă şi relaţiile de parteneriat ale RM cu România, UE sau Rusia nu au nicio legătură cu problema recunoaşterii independenţei Transnistriei", a remarcat analistul.

Potrivit lui, în Transnistria, deseori se face trimitere la apropierea RM de România şi chiar la posibila unire a celor două state, pentru ca în baza acestor ipoteze să se vorbească despre o recunoaştere rapidă a Transnistriei de către Rusia.

"De regulă, această problemă devine actuală înainte de alegeri, cînd este nevoie de încrederea electoratului. Cum s-ar zice - daţi-mi votul, iar eu voi reuşi să obţin independenţa Transnistriei", a remarcat expertul. Analistul nu exclude că şeful administraţiei de la Tiraspol pregăteşte terenul pentru dizolvarea aşa-zisului parlament din regiune, unde el nu are susţinerea majorităţii.

"Este în favoarea lui Şevciuk să spună că parlamentul împiedică recunoaşterea internaţională a Transnistriei. Liderul din stînga Nistrului lasă să se înţeleagă că regiunea este aproape de a fi recunoscută, însă, de vină sînt problemele interne", a spus Andrievschi. El consideră că strategia lui Şevciuk este orientată spre consolidarea puterii lui pe verticală.

Expertul spune că acţiunile lui Şevciuk şi administraţia dînsului transformă opoziţia într-un "cîmp pîrjolit".
"Este rău, pentru că asemenea acţiuni reprezintă o cale fără perspectivă cu ajutorul căreia se instaurează un regim dictatorial, ceea ce influenţează negativ şi asupra Rusiei", a remarcat Andrievschi.

Recent, în cadrul unei conferinţe de presă, Evgheni Şevciuk a declarat că următorul an şi jumătate va fi decisiv pentru Transnistria în legătură cu summitul "Parteneriatului Estic" de la Vilnius, unde RM va parafa Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb cu UE. Pretinsele autorităţi de la Tiraspol susţin că, în consecincţă, va avea de suferit economia din regiune. În opinia lui Şevciuk, economia din regiune nu poate fi blocată şi din acest considerent este logic de a ridica problema recunoaşterii Transnistriei. Totodată pretinsul lider al nerecunoscutei rmn a reamintit că Transnistria, spre deosebire de RM, îşi leagă viitorul de Uniunea Vamală şi Uniunea Euroasiatică.

Timp de 23 de ani, Transnistria a fost recunoscută doar de Osetia de Sud, Abhazia şi Carabahul de Munte, create în urma conflictelor armate pe teritoriile Georgiei, Azerbaidjanului şi Armeniei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?