X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Deputatul PLDM, Iurie Apostolachi: Fondul forestier din Moldova este în mare pericol

16 aug. 2013,, 16:35   Societate
4016 4
Foto: moldovenii.md
Fondul forestier din Moldova este în mare pericol. De această părere este deputatul PLDM, Iurie Apostolachi.

El a explicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Agenţia "Infotag", că principala problema a situaţiei create este activitatea netransparentă şi excesiv de birocratizată a Agenţiei de Stat "Moldsilva".

Potrivit deputatului, care însuşi a fost pădurar, în prezent, fondul forestier naţional constituie 374,6 mii ha sau 12,7% din teritoriul ţării. Majoritatea terenurilor acoperite cu păduri, circa 87,2% se află în proprietatea statului, 12,2% - sînt deţinute de primării şi doar 0,6% de proprietarii privaţi.

"În urma aplicării diferitelor scheme, uneori ilegale, pădurilor din Moldova şi vieţuitoarelor le este provocat un prejudiciu irecuperabil. Se reduce suprafaţa forestieră, alte fîşii nefiind plantate, se micşorează numărul păsărilor şi animalelor. Acest lucru se întîmplă din cauza vînatului ilegal şi distrugerii pădurilor", consideră el.

Specialistul a remarcat că este alarmantă starea fîşiilor forestiere şi a fondului forestier gestionat de autorităţile publice locale de nivelul I, care au în gestiune 47,13 mii ha şi care sînt luate sub paza doar a 33 de pădurari şi 53 de paznici angajaţi de primării. În 19 raioane ale ţării aceşti pădurari şi paznici lipsesc completamente.

El de asemenea, consideră că este alarmant şi faptul că din cei 25 de directori ai gospodăriilor forestiere mari, doar 17 persoane au studii superioare silvice.

"Printre directori se numără ingineri, biologi şi chiar jurişti. Mie îmi vine greu să înţeleg care sînt principiile după care se conduce Moldsilva înaintînd în funcţii asemenea specialişti", a spus deputatul.

Potrivit datelor de care dispune deputatul, începînd cu anul 2008, Agenţia a dat în arendă 3,3% din suprafaţa fondului forestier, au fost încheiate 790 de contracte pe o suprafaţă de peste 11 mii de ha.

"Însă doar 93 de agenţi economici se preocupă de replantarea teritoriului şi îngrijesc de fîşia forestieră pe care o au în gestiune, aşa cum se cuvine în statele civilizate. Faptul că pe lîngă Guvern nu a fost creat Consiliul Naţional pentru silvicultură şi vînătoare denotă că aceste probleme existente sînt ignorate", a spus deputatul.

El a comunicat că a elaborat un proiect de lege menit să amelioreze situaţia în domeniul forestier şi a înregistrat documentul la Biroul permanent al Parlamentului încă la începutul anului 2013.

"Noi avem nevoie de o strategie de dezvoltare a acestui sector şi un plan al acţiunilor pe etape pentru a scoate fondului forestier din criza în care s-a pomenit. Încă pînă a-şi relua Parlamentul activitatea, trebuie să întreprindem un şir de măsuri imediate: să renunţăm la dublarea anumitor competenţe ale Ministerului Mediului şi întreprinderii "Moldsilva", să soluţionăm problema legată de personal în cadrul Agenţiei în vederea angajării în funcţie a specialiştilor de profil, asigurînd securitatea pădurilor cu ajutorul lor, prin intermediul organelor competente să punem capăt ruinării fondului forestier, să optimizăm cheltuielile Fondului ecologic", a spus Apostolachi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?