X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Transnistria vrea deschiderea unui aeroport la Tiraspol

27 dec. 2017,, 15:32   Politică
7639 7

Administrația transnistreană va încerca să obțină, în 2018, de la autoritățile Moldovei și Ucrainei autorizație de utilizare de către aviația civilă a aerodromului de la Tiraspol.

Acest fapt a fost comunicat pentru ziarul rus „Izvestia“ de către ministrul de externe al nerecunoscutei RMN, Vitali Ignatiev, care a menționat că utilizarea aeroportului de la Tiraspol ar permite Transnistriei să rezolve o serie de probleme economice, pentru a stabiliza comerțul și, în general, pentru a face regiunea mai deschisă către lumea exterioară.

„Subiectul aerodromului nostru a fost ridicată la diferite etape ale procesului de negociere. Posibilitatea de a utiliza aerodromul în Tiraspol este o problemă foarte importantă. Acestea sînt resurse suplimentare, locuri de muncă și noi căi de logistică. Dorim să continuăm lucrul și să abordăm această chestiune în cadrul discuțiilor. A fost semnat un protocol între noi și Chișinău, care stipulează clar prioritățile – soluționarea problemelor de natură umanitară și economică. Aerodromul face parte, de asemenea, din agenda umanitară socială și economică. Deschiderea lui este în interesul populației din Transnistria”, a specificat Ignatiev.

Potrivit lui, dacă Tiraspolul și Chișinăul reușesc să ajungă la o înțelegere, ultimul cuvînt va fi de partea Organizației Internaționale a Aviației Civile (ICAO). Potrivit diplomatului, numeroasele verificări ale experților confirmă că, din punct de vedere tehnic, aerodromul este gata să primească aeronave. Cu alte cuvinte, chestiunea este una politică.

„Principalul obstacol în calea utilizării portului nostru aerian este nu starea tehnică a pistei, dar lipsa dorinței politice a Chișinăului de a deschide spațiul de deasupra Moldovei”, a subliniat diplomatul transnistrean.


Potrivit lui, este necesară în primul rînd permisiunea Moldovei pentru survolarea spațiului său aerian. În plus, viitorul aeroportului depinde de Ucraina. Cu toate acestea, Kievul în această problemă se ghidează, în general, de poziția Chișinăului oficial.

Și liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a declarat pentru „Izvestia” că deschiderea aeroportului în Transnistria depinde de Moldova și Ucraina. „Aeroportul este gata de utilizare, pista permite primirea avioanelor, o păstrăm în stare bună. Dar decizia trebuie să o ia vecinii”, a spus el.

Reprezentanții Partidului Democrat (PD) din Moldova, ai cărui membri dețin funcții cheie în stat, au spus pentru „Izvestia” că nu exclud discutarea problemei referitoare la aerodromul la Tiraspol.

„Chișinăul niciodată nu a încercat să blocheze Tiraspolul, dar noi pornim de la regulile jocului recunoscute în lume. În orice caz, chestiunea cu privire la aeroport ține de procesul de negocieri, care nu poate fi rezolvată doar de o singură parte”, a specificat purtătorul de cuvînt al PD, Vitalie Gămurari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?