Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

Bucuria consumatorilor, necazul producătorilor: piersici mulți, dar ieftini

7 aug. 2013,, 17:20   Societate
5670 5
Foto: foodstory.ro
Livezile de piersici au dat roadă dublă în acest an, dar producătorii se plîng că nu au unde să o vîndă. La piață, de exemplu, un kilogram de piersicii poate fi cumpărat cu 5 lei sau chiar mai puțin. Mai mult decît atît, la piața angro, prețul coboară pînă la 2 lei.

Ion Boroncean este un producător de piersici din Leova. Fermierul are 38 de hectare de livezi. Bărbatul constată cu regret faptul că agricultorii moldoveni, deși adună recoltă bogată, nu au unde să o vîndă.

”În anii precedenți, am avut posibilitatea să exportăm în Ucraina. Nu conta cît de mulți piersici erau pe piață. Acum Ucraina a pus interdicție la piersici. Așadar, în Ucraina nu poți duce, în Rusia – la fel, iar în Belarus – care și cum poate. Piața de aici dictează prețurile. Fabricile de conserve nu funcționează, iar acum nici la suc nu prea se cumpără piersicile. O să ne rămînă fructele în livezi”, se tînguiește producătorul.

Întrebat dacă își va răscumpăra banii investiți în livezi, fermierul a spus că, din contra, va intra în pierdere. ”În acest an, nu ieșim nici la zero. Am făcut multe lucrări ca să avem recoltă calitativă, că așa cere piața, dar foarte mulți piersici vor rămîne pe cîmp. Am ridicat întrebarea asta la Ministerul Agriculturii, dar… mă gîndesc că are cineva un interes”.

Funcționarii de la Ministerul Agriculturii explică această contradicție prin faptul că fructele au fost afectate de ploi și grindină și nu corespund cerințelor de calitate. Dacă sînt necalitative, rămîn în țară. În Moldova sînt peste 7300 de hectare de livezi de piersici. De pe aceste suprafețe, anual se strîng pînă la 15 mii de tone de fructe.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?