X 
Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4077

Cu un ochi rîd, cu altul plîng: agricultorii ar putea ieși în pierdere (VIDEO)

6 aug. 2013,, 09:00   Societate
2453 0
Foto: noi.md
Chiar dacă au adunat o recoltă dublă de grîu în acest an față de anul trecut (3 t/ha comparativ cu 1,34 t/ha în 2012), producătorii sînt totuși nemulțumiți de faptul că prețul la care este cumpărat în prezent grîul este unul mic.

Președintele Asociaţiei ”UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, afirmă că exportatorii de grîu coboară artificial prețul. ”La noi sînt puțini cumpărători, mai ales exportatorii de grîu, care pot dicta prețul pe piață. Ei vin cu o ofertă mai mică cu 30 sau chiar 50 de bani, față de piețele relevante, precum România, Ucraina sau Rusia”.

Potrivit expertului, costurile de producție sînt de 2-2,40 lei, iar de vînzare – de 2 lei. ”Teoretic, faptul că avem o recoltă dublă de grîu e un lucru bun. Atunci cînd avem hambarele pline e bine. Dar partea proastă este că prețurile oferite acum pentru grîu, în mare parte, nu acoperă costurile de producție. Prețul care se propune acum, de 2 lei pentru un kilogram, e sub prețul de cost. În cel mai bun caz, putem ieși la zero. Iar în cel mai rău caz vom ieși în pierdere”, declară Slusari.

Acesta mai spune că piața exporturilor este una monopolizată, iar aici autoritățile sînt cele care ar trebui să ia măsuri. ”Ministerul Agriculturii ar trebui să se adreseze către Consiliul Concurenței și acesta să acționeze, să lanseze o procedură de examinare a situației, în urma căreia să fie stabilită poziția dominantă a companiilor pe piața de export”.

Amintim că, astăzi, ministrul Bumacov a declarat că, pentru prima dată în ultimii 10 ani, recolta globală de grîu a depășit 1 milion de tone, 160 de mii de tone din cantitatea totală fiind destinate exportului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?