Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Expert: Cele peste 9 milioane de lei au fost furate din buzunarul cetățenilor

22 iul. 2013,, 17:27   Societate
2827 2
Foto: twitter.com
Bugetul statului a fost furat cu peste 9 milioane de lei, atît de asistenți sociali și angajați ai primăriilor, cît și de familiile socialmente vulnerabile care au mințit prin falsificarea de acte și prin date eronate despre sine.

Contactată de NOI.md, Antonița Fonari, secretar al Consiliului Național al ONG-urilor din Moldova, afirmă: ”Acești bani se duc din buzunarul nostru, din buzunarul celor care plătim cinstit impozitele și ne facem cinstit meseria. Va costa foarte mult și va fi un proces greu ca să i se returneze statului acești bani. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei trebuie să își pună întrebarea cum a fost posibil acest lucru, de ce nu au fost monitorizați asistenții sociali, iar pe de altă parte, aceasta este problema instituțiilor din Moldova, care sînt responsabile de lupta cu corupția și cu delapidările financiare. Prin sistemul de acordate a ajutorului social, foarte mulți oameni, care chiar au nevoie, nu primesc aceste ajutoare, pe cînd cei care plătesc o mită scot acești bani din buzunarul nostru, al celor care plătim impozite. Este o problemă teribil de mare la nivel de sistem”.

Solicitată să comenteze faptul că pînă acum nici un angajat al direcțiilor de asistență socială nu a fost demis, Antonița Fonari a declarat: ”Eu cred că ar trebui să existe demitere de onoare în orice domeniu, mai ales aici. Știți, vorba aia – noi ne facem că lucrăm, iar statul se face că ne plătește. Foarte mulți oameni care se fac că lucrează, fură, de fapt. Problema este că asistenții sociali au salarii foarte mici. Unii sînt oameni care chiar cred în ce fac și vor să schimbe ceva, restul însă sînt niște oportuniști, care fură sistemul cum pot. Întreg sistemul social trebuie regîndit, monitorizat și evaluat”.

Amintim că, potrivit Inspecției Sociale, în bugetul statului a fost rambursată doar suma de peste 1 mil. lei, plătită nejustificat beneficiarilor. Rapoartele au fost transmise Procuraturii Generale.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?