Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4015

Banca Națională a Moldovei prognozează o temperare a ratei inflației

15 iul. 2013,, 10:49   Economie
2778 0
Foto: noi.md
Banca Națională a Moldovei (BNM) prognozează o temperare a ratei inflației, în semestrul II al anului 2013. Potrivit unui comunicat emis de BNM, rata inflației va oscila, în următoarele opt trimester, în banda de jos a intervalului de variaţie de ± 1,5 puncte procentuale (p.p.) de la ţinta de 5%.
Ritmul creşterii preţurilor de consum pentru ultimele 12 luni a constituit 5,5%, diminuîndu-se faţă de nivelul lunii precedente cu 0,2 p. p.

Rata inflaţiei lunare, în iunie 2013, a consemnat o diminuare de 0,5%, fiind condiţionată de reducerea preţurilor la produsele alimentare cu 1,5%. Preţurile la mărfurile nealimentare şi tarifele pentru prestarea serviciilor populaţiei au marcat creşteri nesemnificative cu cîte 0,1%.

Potrivit BNM, rata inflaţiei anuale, în trimestrul II al anului 2013, a fost uşor peste prognoză, preponderent din cauza modificării modului de evidenţă a creşterii preţurilor la produsele cu caracter puternic sezonier de către Biroul Naţional de Statistică. Condiţiile macroeconomice interne şi cele externe nu înregistrat schimbări esenţiale, comparativ cu cele prezentate în cel de-al doilea Raport privid inflaţia, publicat în luna mai 2013.

Balanţa riscurilor la adresa inflaţiei continuă să fie influenţată de un şir complex de factori externi şi interni cu prevalarea celor dezinflaţionişti. Presiunile dezinflaţioniste rezultă din creşterea economică mondială redusă, temperarea creşterii preţurilor internaţionale la petrol, precum şi a diminuării preţurilor internaţionale la produsele alimentare pe fondul condiţiilor agrometeorologice favorabile pentru recolta din anul 2013.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?