X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Ce succese a înregistrat Republica Moldova pe piața aviației civile?

13 oct. 2017,, 11:30   Economie
2744 0

Numărul destinațiilor cu zboruri directe din Moldova către țările UE, după semnarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun RM-UE, a crescut de la 19 în 2012 pînă la 33 în 2016.

Totodată, numărul de pasageri, care apelează la serviciile Aeroportului Internațional Chișinău, a crescut de la 1,2 milioane de persoane în 2012 pînă la 2,2 în anul 2016. Pentru anul 2017 este prognozată o creștere de aproximativ 15-17%.

Chestiunea în cauză a fost discutată în cadrul reuniunii Comitetul Mixt privind spațiul aerian comun între Republica Moldova și Uniunea Europeană, care s-a desfășurat la Chișinău și în cadrul căreia s-a vorbit despre realizările și dezvoltarea pieței aviației civile din Moldova, după semnarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun RM-UE în 2012, relatează NOI.md.

Potrivit comunicatului Ministerului Economiei și Infrastructurii la reuniune au participat reprezentanții Directoratului General pentru mobilitate și transport a Comisiei Europene la Chișinău, ai Ministerelor Economiei și Infrastructurii, Afacerilor Externe și Integrării Europene, ai Autorității Aeronautice Civile, ai Consiliul Concurenței, precum și specialiști ai companiilor MGH și Avia Invest.


Participanții la reuniune au abordat și dificultățile legate de aplicarea Acordului privind Spațiul Aerian Comun RM-UE, armonizarea legislației naționale la aquis-ul UE în domeniul aviației civile, implementarea planului de acțiuni pentru aprobarea actelor normative, incluse în anexa III a Acordului privind Spațiul Aerian Comun, precum și alte acorduri ce țin de aplicabilitatea normelor în domeniul aviației civile.

Experții UE au prezentat și propriile recomandări privind procesul de armonizare a legislației naționale la aquis-ul UE. În plus, a fost abordat și subiectul asigurării unui mediu concurențial favorabil.

Concomitent, partea moldovenească a informat că în vederea respectării principiului transparentei și a asigurării securității aeronautice, dar și a siguranței zborurilor, ]n Moldova urmează să fie creat Consiliul Utilizatorilor Aeroportuari.

Următoarea ședința a Comitetului Mixt va fi organizată în luna mai 2018, la Bruxelles.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?