Moldova, pe locul 102 în clasamentul mondial al libertăţii economice

Moldova, pe locul 102 în clasamentul mondial al libertăţii economice

Republica Moldova a coborît şase poziţii în clasamentul mondial al libertăţii economice şi ocupă locul 102 printre 159 de ţări. Aceasta este cea mai joasă poziţie a Moldovei din ultimii 10 ani.

Datele sînt prezentate de raportul "Economic Freedom of the World 2017", realizat de institutul canadian Fraser.

Indicele libertăţii economice a Moldovei, calculat în baza datelor pentru anul 2015, constituie 6,56 puncte. Moldova stă cel mai bine la capitolele privind reglementarea pieţei bancare (locul 40) libertatea comerţului internaţional (locul 68 în ierarhia mondială), în timp ce cele mai mari deficienţe se atestă în ceea ce priveşte reglementările ce vizează piaţa muncii (locul 126), structura juridică şi securitatea drepturilor de proprietate (locul 114) şi reglementarea afacerilor (locul 110).

Potrivit raportului, cinci ţări din Europa de Est au obţinut cele mai bune rezultate în dezvoltarea libertăţii economice. Este vorba de Georgia, Estonia, Lituania, Letonia şi România, care fac parte din primele 20 de ţări în clasament. În acelaşi timp, cele mai slab plasate state foste comuniste sînt Bosnia şi Herţegovina, Rusia, Moldova, Azerbaidjanul şi Ucraina.

Ca de obicei, clasamentul este condus de Hong Kong, urmat de Singapore, Noua Zeelandă, Elveţia şi Irlanda. Din primele zece ţări face parte și Georgia.

 

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load