X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 510

MAE rus susţine că deschiderea consulatului general al Rusiei la Tiraspol este "o nevoie stringentă"

8 iul. 2013,, 12:29   Politică
4050 3
Foto : noi.md
Deschiderea consulatului general al Federaţiei Ruse la Tiraspol este "o nevoie stringentă", a declarat viceministrul rus al Afacerilor Externe, secretarul de stat Grigori Karasin, în timpul vizitei de la sfîrşitul săptămînii trecute la punctul consular în deplasare al Federaţiei Ruse.

Într-un comunicat al MAE rus de totalizare a vizitei lui Karasin în Moldova, citat de agenţia "Infotag", se spune că la întrevederea cu conducerea republicii au avut loc discuţii privind "problemele de cooperare ruso-moldovenească în diferite domenii, dezvoltarea unor relaţii deschise şi pragmatice" între cele două ţări.

Partea rusă a calificat drept "inacceptabilă opunerea vectorului european în politica externă a Chişinăului proceselor de integrare în cadrul CSI".

Părţile au constatat "atmosfera care s-a complicat în ultima perioadă în reglementarea transnistreană, în primul rînd, în legătură cu deciziile unilaterale referitoare la problemele de migraţiune".

A fost reiterată importanţa continuării activităţii în formatul "5+2" cu scopul adoptării unor decizii în chestiuni practice şi privind măsurile de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol.

În timpul vizitei oficialului rus la Tiraspol, unde Karasin s-a întîlnit cu pretinsul ministru transnistrean de externe, Nina Ştanschi, atenţia principală a fost acordată "sprijinului Rusiei în rezolvarea problemei transnistrene, chestiunilor curente privind acordarea asistenţei umanitare regiunii, în contextul situaţiei social-economice complicate care se menţine acolo".

Karasin a vizitat şi statul major al contingentului rus al Forţelor Mixte de Menţinere a Păcii.

Răspunzînd la întrebările jurnaliştilor la Tiraspol, diplomatul rus s-a arătat convins că problema cu deschiderea consulatului general "va fi rezolvată pozitiv".

"Circa 180 mii de conaţionali ai noştri locuiesc în Transnistria. Noi nu putem lăsa fără atenţie nevoile acestor oameni. Partea rusă a insistat şi va insista ca un consulat general în Transnistria să fie deschis", a subliniat oficialul.

Totodată, Karasin a declarat că situaţia de la procesul de negocieri "pune în gardă partea rusă".

"Cele care trezesc un sentiment de îngrijorare sunt, în primul rînd, şapte puncte noi privind controlul migraţional, instituite de către autorităţile moldoveneşti. Toate acestea ridică multe întrebări şi cer explicaţii. Sentimentul de incertitudine este mereu în avantajul celor care doresc să frîneze contactele şi consolidarea măsurilor de încredere", a apreciat demnitarul rus.

Viceministrul de Externe al Rusiei a mai promis că Rusia va contribui prin toate căile la reluarea amplă a activităţii Comisiei Unificate de Control - "unul dintre garanţii stabilităţii reale pentru Transnistria".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?