Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Rector: Riscăm să rămînem fără tineri buni, cu atîtea burse peste hotare

6 iul. 2013,, 11:00   Societate
5460 4
Foto: aap.gov.md
În contextul în care Ministerul Educației a anunțat că absolvenților din acest an li se oferă aproape 6000 de burse de studii în străinătate, reacțiile negative nu întîrzie să apară.

Solicitat de NOI.md, rectorul Academiei de Administrare Publică de pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, Vasile Marina, a declarat că ”orice flux care are o singură directivă provoacă efecte negative”. Acesta spune că, de obicei, pleacă cei mai buni elevi. ”Dacă tinerii noștri pleacă acolo, majoritatea lor nu se vor întoarce înapoi acasă, pentru că aici e mai greu, mai ales pentru un tînăr. E natural că ei își caută un mod de viață mai ușor. Unii spun că ne leapădă cei mai buni și rămînem fără tineret bine pregătit. E ușor să pleci, dar e greu să rămîi aici și să lucrezi în condițiile noastre. Nu pot să-i consider buni pe oamenii care caută viață ușoară”.

Rectorul aduce drept exemplu proprii copii. ”Am doi feciori. Unul a absolvit Universitatea de Stat, iar altul – Universitatea de Medicină și tot vroiau să plece. Eu le-am spus: nu, feciorașilor, o să rămîneți aici, cu tata. Da, e greu aici, dar să găsim modalitățile de rezolvare a problemelor, nu să plecăm unde totul e gata făcut, cu legislație perfectă și cu democrație adevărată. O altă soluție rațională nu există”, a opinat Vasile Marina.

Amintim că cele mai multe burse le oferă Guvernul României, 5500, iar restul 500 sînt oferite de Ucraina, Turcia şi Grecia.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?