Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Temerile lui Boțan în legătură cu modificarea Constituției

14 sep. 2017,, 18:10   Politică
5294 8

Analistul politic Igor Boțan se arată rezervat față de inițiativa Partidul Democrat de a modifica Constituția astfel încît obiectivul integrării europene să fie prevăzut expres Constituție, informează Noi.md.

Comentatorul a lansat ideea organizării unui referendum consultativ înainte de a efectua anumite modificări în textul Legii Supreme. În caz contrar, afirmă Boțan, există riscul ca „sub paravanul vectorului european” să continue șirul ilegalităților care au loc deja de opt ani. Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice: „Modelul Estic și modelul Vestic pentru Moldova: diferențe, avantaje, dezavantaje. Șansele „Căii a treia”.

„Constituția spune că cele mai importante probleme ale statului se scot la referendum și se rezolvă. Vreau să înțeleg cum va fi modificată Constituția: în Parlament sau prin referendum? Nu credeți că este bine ca la început să faceți un referendum consultativ, în baza căruia deja să introduceți în Parlament această modificare la care vă gîndiți. Nu ar fi judicios așa, nu ar fi în conformitate cu Constituția? Eu am o frică că, dacă se introduce această clauză în Constituție, atunci orice guvern poarte face orice lucruri urîte, lucruri foarte urîte, și vor spune: «domnilor, dar nu ne temem să le facem pentru că integrarea europeană nu poate fi schimbată de altcineva». De asta mă tem. Și lucrul acesta s-a întîmplat deja în acești opt ani” , a punctat Igor Boțan.

În replică, deputatul democrat Sergiu Sîrbu a declarat că unica modalitate de modificare a Constituției este pe cale parlamentară. Potrivit lui, această schimbare nu va fi făcută peste noapte, dar în urma unui amplu proces de dezbateri care ar putea dura și un an.

„Vom cere avizări și expertize internaționale. Dar juridic vorbind doar prin Parlament poate fi modificată Constituția. Dacă va fi necesar un referendum consultativ sau nu se va decide”, a remarcat el.


Parlamentarul a mai declarat că prin această inițiativă, guvernarea urmărește să spulbere orice fel de speculații pe marginea vectorului de dezvoltare externă, lucru care în opinia lui, va pune capăt scindării societății.

„Trebuie să executăm decizia Curții Constituționale din anul 2014, noi avem de gînd să o transpunem în Constituție. Acea decizie a apreciat expres că orientarea europeană este parte a identității Republicii Moldova și valorile europene sînt la egal cu democrația și independența”, a punctat Sîrbu.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?