Percheziții CNA: proprietarul unor companii din Moldova, ARESTAT

Percheziții CNA: proprietarul unor companii din Moldova, ARESTAT

Proprietarul unor compani de vînzări din țară a fost reţinut de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de spălare de bani.

Acesta este suspectat de organizarea contabilităţii duble şi salarizarea „la negru” a angajaţilor. Banii necontabilizaţi ar fi provenit din zona off-shore, de la o companie nerezidentă, al cărei beneficiar efectiv ar fi reţinutul, notează NOI.md

 Potrivit materialelor cauzei, schema funcţiona în felul următor: la angajare, directorul companiei le promitea persoanelor salarii de cîteva sute şi chiar mii de euro. În realitate, aceştia primeau oficial cîte 2000 de lei, din care se plăteau impozite, restul banilor fiind achitaţi prin intermediul cardurilor, conturile cărora se aflau în Letonia. 

 Astfel, timp de un an, 180 de moldoveni au primit, în afară de salariul oficial, peste 4 000 000 de euro, bani care, potrivit informaţiilor venite de la autorităţile letone, provin de la o firmă înregistrată în off-shore.

Pe marginea acestui caz, au fost efectuate 12  percheziţii, atît la sediul a trei companii autohtone, cît şi la domiciliile persoanelor vizate în dosar. În urma acţiunilor de urmărire penală, de la proprietarul celor trei firme au fost ridicaţi aproximativ 150 000 de euro, provenienţa cărora nu a putut fi, deocamdată,  justificată. Bărbatul a fost reţinut pentru 72 de ore şi este cercetat pentru spălare de bani, în conformitate cu art. 243 (alineatul 3) Cod penal.

Investigaţiile în această cauză sînt în desfăşurare.  

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load