Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Ghimpu: "Mîța e îngropată" de Alianța Pro-Europeană (VIDEO)

24 iun. 2013,, 12:50   Politică
4968 5
Foto: galbur.md
Liderul PL, Mihai Ghimpu, critică acțiunile Coaliției pentru Guvernare Pro-Europeană din ziua de 21 iunie, cînd au semnat împreună cu PCRM declarația cu privire la situația actuală a procesului de reglementare a diferendului transnistrean. Liderul PL susține că documentul nu conține recomandările UE cu privire la retragerea trupelor și armelor militare rusești de pe teritoriul regiunii transnistrene.

“De ce membrii Coaliției Pro-Europene au adoptat această declarație împreună cu PCRM și nu au adoptat o hotărîre care să prevadă acțiuni și măsuri concrete pentru a semna acest acord de asociere RM-UE. Bănuiesc că aici ”mîța-i îngropată”. Noi de aici vorbim că vom avea libera circulație, dar pe de altă parte nu asigurăm ceea ce este. Sînt ei pentru integrarea europeană, care pune baza procesului de integrare? Nu cred”, a menționat liderul PL.

În context, PL insistă ca Rusiei să-i fie retras statutul de garant în cadrul negocierilor în format „5+2”, deoarece ar fi un stat agresor.

“Trebuie să fie formatul 6+1. Rusia nu poate fi garant în cadrul negocierilor. Trebuie să fie R. Moldova, partea transnistreană, UE, OSCE SUA, și Ucraina, iar de cealaltă parte să fie Federația Rusă, care nu-și retrage armata și munițiile, alimentează separatiștii nu doar politic, dar și financiar. Datoriile care le fac sînt în susținerea Transnistriei, dar vor să-i pună pe umerii Moldovei”, a adăugat Ghimpu.

Liderul PL consideră că președintele țării, Nicolae Timofti, trebuie să propună Parlament un proiect de lege despre statului Transnistriei.

De asemenea, membrii PL propun ca de-a lungul rîului Nistru să fie instalate posturi vamale și fiscale care pot asigura controlul fluxului de mărfuri și cetățeni prin hotarele de est.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?