X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Criză de profesori în şcolile din sate

2 aug. 2017,, 08:54   Societate
1890 0

Aproape două mii de profesori nu ajung, în prezent, în gimnaziile şi liceele din ţară.

Cea mai mare lipsă de dascăli se atestă la sate, iar instituţiile nu au suficienţi specialişti pentru ştiinţele exacte. Una dintre cele mai grave situaţii se înregistrează în raionul Ungheni, unde nu se ajung 137 de profesori

Grigore Căldare are 68 de ani, iar jumătate din viaţă şi-a dedicat-o şcolii din Măgurele, Ungheni. Pe parcursul anilor, el a predat fizica şi matematică, iar acum, din lipsă de cadre, îi învaţă pe copii şi franceza, limbă pe care a studiat-o în tinereţe.

"Predau, copiii mă strădui să citească, să scrie, să poată traduce. Noi ne facem datoria şi cerem cunoştinţe. Îmi place ceea ce fac, mă mîndresc", a spus Grigore Căldare, profesor de limba franceză.

Pe lîngă Grigore Căldare, în gimnaziul din Măgurele mai activează alţi cinci pedagogi pensionari. În aceste condiţii, administraţia şcolii caută tineri specialişti.


"Anul acesta avem repartizat un tînăr specialist, de fapt este băştinaş, absolvent al gimnaziului şi ne bucură faptul că revine înapoi în localitate", a menţionat Alexandra Roşca, directoarea Gimnaziul "Vasile Badiu" din satul Măgureni.

Localnicii susţin că tinerii nu vor să vină în sat, întrucît condiţiile de trai lasă de dorit:

"La sat este tare greu de trăit şi toţi vor la oraş, toţi vor un lucru mai bun. Totul este scump şi lumea nu are cu ce".

"Cauza principală sînt salariile mici, de aceea şi se duc în ţări străine".

Reprezentanţii Ministerului spun că au pregătit şi în acest an programe de susţinere a tinerilor specialişti pentru a-i încuraja să se angajeze în şcolile din sate. De asemenea, autorităţile vor să facă în aşa mod ca lipsa cadrelor didactice să nu fie resimţită.

"Acum mergem pe ideea ca să creăm filiale ca şcolile acestea mici, care au copii puţini, să devină filiale la o şcoală mai mare, ca de la şcoala cea mare să vină profesori anume de disciplina concretă să predea acolo", a precizat Elena Cernei, viceministru al Educaţiei.

Tinerii cu studii superioare care aleg să meargă la sate primesc o indemnizaţie unică de 30 de mii de lei, care este oferită pe o perioadă de trei ani. Anterior, şi Pavel Filip a declarat că salariile profesorilor urmează să crească din septembrie cu peste 11 la sută. În total, în Moldova activează în jur de 25 de mii de cadre didactice.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?