Transnistria stiri: 1451
Preşedintele stiri: 4081

Deputaţii au acceptat formarea Corpului de Control al prim-ministrului

14 iun. 2013,, 15:31   Politică
2359 2
Foto : kommersant.md
Parlamentul a adoptat vineri, în lectură finală, legea care prevede formarea Corpului de Control al prim-ministrului.

Agenţia "Infotag" transmite cu referire la document că această structură are misiunea de a urmări "implementarea eficientă şi în termen de către administraţia publică centrală de specialitate a responsabilităţilor puse în sarcina acesteia".

Astfel, corpul va supraveghea activitatea tuturor structurilor guvernamentale şi va căpăta atribuţii extinse, inclusiv de verificare a întregii documentaţii interne a ministerelor şi instituţiilor subordonate. Acesta va funcţiona în cadrul Cancelariei de Stat. Modul de organizare şi funcţionare a Corpului de Control al prim-ministrului va fi stabilit de guvern în termen de o lună.

Constituirea unui corp de control fusese planificată încă în perioada mandatului de premier al liderului Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat. Chiar dacă a fost adoptat în prima lectură, proiectul de lege a fost criticat de Partidul Liberal, partenerul de atunci al PLDM din Alianţa pentru Integrare Europeană. PL s-a opus adoptării proiectului de lege.

Liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, afirmase că acesta va fi "bîta prim-ministrului cu care acesta îi va intimida pe toţi". Liberalii erau gata să voteze proiectul de lege cu condiţia "să fie supuse controlului doar actele normative ale guvernului şi dispoziţiile prim-ministrului adresate autorităţilor centrale", în timp ce proiectul guvernului prevede verificarea tuturor actelor normative pe care guvernul este obligat să le execute. Liberalii dezaprobau şi prevederea care acordă structurii noi, subordonate premierului personal, dreptul de a le cere autorităţilor documente şi informaţii pentru verificare. Liderul PLDM preciza, la rîndul său, că corpul nu va aplica sancţiuni, ci doar va constata neregula.

Formarea Corpului de Control al prim-ministrului este prevăzută în acordul privind noua coaliţie de guvernare proeuropeană, constituită la 30 mai.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?