X 
Transnistria stiri: 1391
Preşedintele stiri: 4024

În Moldova se instituie impozit unic pentru rezidenţii parcurilor-IT

17 iul. 2017,, 13:45   Economie
3367 0

În Moldova a fost aprobat mecanismul instituirii impozitului unic pentru rezidenţii parcurilor IT.

Parlamentul ţării a adoptat în lectură finală pachetul de amendamente la legislaţia în domeniul impozitelor, asigurărilor sociale şi asigurărilor obligatorii în medicină în scopul creării condiţiilor necesare pentru transpunerea în fapt a legii cu privire la parcurile tehnologico-informaţionale, care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2017 şi prevede instituirea impozitului unic pentru rezidenţii parcurilor IT, comunică NOI.md.

În special, modificările şi completările aprobate la Codul fiscal prevăd posibilitatea aplicării impozitului unic în mărime de 7% din venitul de pe urma vînzărilor pentru rezidenţii parcurilor IT, ceea ce va contribui la sporirea atractivităţii sectorului IT pentru investitorii autohtoni şi străini, precum şi pentru urgentarea elaborării şi utilizării potenţialului acestei ramuri.

Codul fiscal va fi completat cu compartimentul nou X „Regimul fiscal al rezidenţilor parcurilor tehnologice-informaţionale”, care va stabili reguli speciale de impozitare a contribuabililor, care au statut de rezidenţi ai parcurilor nominalizate.

Rezidenţii parcurilor IT vor plăti impozit unic în mărime de 7% din veniturile de pe urma vînzărilor, care va include şi va substitui impozitul pe venituri de la activitatea de antreprenoriat, impozitul pe venit din salariu, cotizaţiile asigurărilor sociale de stat de la patroni şi angajaţi, cotizaţiile asigurărilor obligatorii în medicină, impozitele pe imobile, taxele pentru utilizarea drumurilor de către automobilele, înregistrate în Moldova.


Se prevede că suma minimală a impozitului unic încasată de la rezidenţii parcurilor tehnologice-informaţionale, va fi determinată lunar pentru fiecare angajat şi va constitui 30% din salariul lunar pe economie, prognozat pe anul perioadei fiscale pentru impozitul unic.

În componenţa impozitului unic nu vor fi incluse TVA, accizele, taxele rutiere, cu excepţia taxei pentru utilizarea drumurilor auto de către automobilele înregistrate în Moldova. Calculul și raportarea impozitului unic se efectuează lunar de către rezidenţii parcului prin prezentarea raportului Inspectoratului Fiscal de Stat pînă la data de 25 a lunii premergătoare lunii de referinţă. Forma şi ordinea completării raportului vor fi aprobate de guvern.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?