Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Fluxul imigranților s-a redus

11 iul. 2017,, 09:28   Externe
1630 0

În Rusia a scăzut fluxul lucrătorilor imigranți în trimestrul I al acestui an cu 26,8%, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2016.

Astfel de date au fost obținute în cadrul unui studiu al Institutului pentru Analiză Socială și Prognoze RANHiGS. Unii experți vorbesc despre o tendință, în timp ce alții consideră că e devreme să se vorbească despre o micșorare semnificativă a numărului de străini. Totodată, cel mai evident (cu 40%) a scăzut numărul cîștigurilor ucrainenilor, care pleacă la lucru în Rusia. Potrivit datelor Serviciul Federal de Stat de Statistică, în ianuarie-martie 2017 numărul imigranților care sosesc în Rusia s-a ridicat la 122,3 persoane. Numărul acestora este cu 8,1% mai mic, decît în trimestrul I al anului trecut. Numărul celor plecați, invers, a crescut cu 8,3 mii. Ca urmare, așa-numitul flux de imigrare timp de un trimestru a scăzut cu 26,8%, comparativ cu aceeași perioadă din anul 2016. Însă experții RANHiGS sînt convinși că este prea devreme să vorbim despre tendința globală. Datele pe trimestre se modifică de la an la an.

„Adesea creșterea fluxului imigrației în trimestrele II-IV depășesc primul trimestru. Fluxul de imigrație în ianuarie-martie 2017 era la nivelul anului 2013 și mai mare decît în anii 2014-2015”, au menționat RANHiGS.

După cum a povestit pentru „Izvestia“, președintele Federației Imigranților din Rusia, „scăderea fluxului de migrație este un fenomen temporar. În general, numărul de imigranți din Rusia nu s-a schimbat radical. - Rezultatele trebuie evaluate la sfîrșitul anului. De exemplu, mulți la începutul anului au plecat acasă pentru vacanțe lungi”, a spus expertul. Cercetătorul principal al Institutului de Analiză Socială și de prognoze RANHiGS, cercetător principal al Institutului de Demografie Nikita Mkrtchyan a remarcat că comparația a fost făcută cu trimestrul I al anului trecut, ceea ce înseamnă că, în ultimul an, muncitorii imigranți au plecat, de asemenea, în vacanța de Anul Nou, dar creșterea migrației a fost oricum mai înaltă. Nici un fel de factori sezonieri nu au putut-o influența. „Este vorba despre migrația pe termen lung - migrația, care este realizată pentru o perioadă îndelungată, practic pentru totdeauna. Acești oameni completează populația rusă. Sezonul nu joacă în acest caz un rol important”, a spus expertul.

În RANHiGS au remarcat faptul că creșterea fluxului imigrației din contul ucrainenilor în ianuarie-martie a acestui an a scăzut cu 40%, comparativ cu anul trecut. Acesta este un factor comun de „încetinire“ a fluxului nou-sosiților. - Ponderea Ucrainei în migrația internațională a Rusiei nu este atît de mare ca în anii 2014-2016”, au spus responsabili de la RANHiGS. Potrivit spuselor lui Nikita Mkrtchyan, imigranții din Ucraina pot fi împărțiți în mai multe tipuri. Primii sînt acei care au lucrat și lucrează demult în Rusia și pînă la evenimentele din Ucraina, și după acestea. În al doilea rînd, persoanele care au primit adăpost temporar, pentru a aștepta să treacă ostilitățile active. Unii dintre ei au revenit apoi în Patrie.


Astăzi fluxul străinilor s-a stabilizat. La 11 iunie Uniunea Europeană a liberalizat regimul de vize pentru cetățenii Ucrainei. De aceea, astăzi, mulți ucraineni gustă „libertatea europeană“. Ținînd cont de faptul că în prezent rata șomajului în unele țări europene este estimată la numere de două cifre, nu ne putem aștepta că această tendință va fi constantă. În plus, regimul fără vize nu permite ca persoanele să lucreze în țările UE. Ucrainenii vor putea să se deplaseze liber în toate țările din zona Schengen, dar nu mai mult de 90 de zile în termen de șase luni, a explicat pentru „Izvestia“ Directorul Departamentului de Marketing și al Asociației Corporate Communications al Managerilor, Iuri Praslov.

Fluxul din țările Asiei Centrale, care asigură majorarea migrației pînă în anul 2014, potrivit datelor experților, de asemenea, a scăzut ușor. Iar Uzbekistanul care era considerat donatorul major al Rusiei în perioada anilor 2011-2013, cedează astăzi nu numai în fața Ucrainei, dar și a Kazahstanului, Kîrgîzstanului și Tadjikistanului. În total, potrivit Rosstat, în anul 2016 în Rusia au sosit 4.706 milioane de imigranți și au plecat 4,444 mil. Fluxul de imigrație a crescut cu 261 948 de persoane.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?