Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Moldova este o bază de transbordare pentru migrația ilegală – declarație

6 iun. 2013,, 15:58   Societate
3826 0
Foto: noi.md
Înainte de a ajunge în statele UE, migranții ilegali din Africa, Orientul Apropiat și Asia nimeresc în Moldova. Pentru țara noastră aceasta a devenit o afacere în care sînt implicați Poliția de Frontieră, Departamentul pentru Migrație și Serviciul de Securitate al RM. La această concluzie au ajuns reprezentanții asociației obștești ”Moldova Mea”.

Potrivit președintelui organizației, Fiodor Ghelici, la asociație s-a adresat o companie care a comunicat că, din numele ei, Departamentul pentru Migrație a expediat în Camerun (Africa) o invitație pentru reprezentanții acestui stat.

În cadrul investigațiilor s-a stabilit că în Moldova funcționează o structură coruptă bine organizată, care se ocupă de transportarea migranților care doresc să ajungă în statele UE. Potrivit lui Ghelici, inițial, migranții pleacă la Moscova, unde pentru ei sînt fabricate pașapoarte israeliene false. ”Însă ei nu pot pleca cu aceste pașapoarte direct în Europa, ei au nevoie de o bază de transbordare. Cel mai comod loc este Moldova. Din Moscova migranții sosesc la Chișinău cu pașapoartele proprii, iar aici grănicerii le pun ștampile de intrare în pașapoartele israeliene false. Peste cîteva zile migranții pleacă în Europa. De regulă, migranții cu pașapoarte israeliene pleacă în Austria, Franța și Germania”, a menționat Ghelici.

O altă schemă, potrivit asociației ”Moldova Mea”, este plecarea în baza pașapoartelor românești. ”În Moldova activează o grupare foarte puternică care se ocupă de fabricarea pașapoartelor românești pentru migranți. În baza unor invitații false, migranții ilegali vin în Moldova, primesc pașapoarte românești și pleacă în statele UE”, afirmă Ghelici.

”Pentru aceste ”călătorii” migranții achită pînă la 10 mii de dolari. Acest business înflorește în Moldova de ceva timp și este protejat de persoane foarte influente”, a subliniat Ghelici.

Reprezentanții asociației au declarat că vor expedia materialele acumulate procuraturii cu solicitarea de a investiga cazurile.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?