X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4058

În curînd, în noua alianţă iar vor fi disensiuni, pentru că ea a fost creată pentru oficialii europeni, nu pentru cetăţeni – opinia experţilor

31 mai. 2013,, 10:05   Politică
15586 3
Fotо: tribuna.md
Noua coaliţie de guvernare a fost creată în baza unor concesii inevitabile, iar societatea este în aşteptarea noilor disensiuni, consideră preşedintele Partidului "Moldova Unită", Vladimir Ţurcanu.

El a comunicat pentru reporterul Agenţiei "Infotag" că actuala conducere a fost somată să se înţeleagă, întrucît alegerile parlamentare anticipate pentru ei ar însemna o sinucidere politică.

"Peste o perioadă vom fi din nou martorii disensiunilor şi certurilor. În consecinţă va avea de suferit nu doar imaginea persoanelor respective, dar şi imaginea ţării în ansamblu. Ratingul acestor partide va fi în scădere, iar alegerile ordinare de peste 1,5 - 2 ani vor aranja lucrurile la locul lor", a menţionat Ţurcanu. El a subliniat Republica Moldova are nevoie de o schimbare radicală a elitei politice.

Vicedirectorul Centrului de Investigaţii Strategice şi Reforme, Elena Gorelova, este convinsă că noua majoritate nu a fost creată pentru cetăţeni ci pentru partenerii şi birocraţii europeni ai Republicii Moldova.

"Cetăţenii de rînd nu au ce aştepta de la ei. Văzînd fugitiv programul de activitate al Guvernului Leancă, am văzut aceleaşi teze banale – integrarea europeană, lupta împotriva corupţiei şi reforma sistemului judecătoresc", a menționat Gorelova. Ea presupune că situaţia Republicii Moldova în viitoarele 18 luni este de neinvidiat.

În ceea ce priveşte alegerea unui nou cabinet de miniştri, expertul Teo Cîrnaţ a menţionat pentru reporterul Agenţiei "Infotag" că "acesta va fi unul funcţional, doar în sensul apropierii Republicii Moldova de UE".

"În rest, lupta împotriva corupţiei şi sărăcia, atragerea investiţiilor străine, reforma în domeniul educaţiei şi ocrotirii normelor de drept – toate vor şchiopăta, pentru că după Summitul de la Vilnius din toamnă, cei de la guvernare se vor antrena în campania electorală şi va începe din nou zîzania în interiorul Coaliţiei. Pentru că reformele nu vor fi duse pînă la capăt, pentru că sărăcia se va accentua, va fi căutat un ţap ispăşitor, iar acesta va fi PLDM-ul, al cărui exponent a fost ales în calitate de şef de guvern. În acelaşi timp, tot PLDM va fi cel care va culege roadele parafării şi semnării celor trei acorduri importante la Vilnius", a spus expertul.

În opinia fostului viceministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Valeriu Ostalep, noul Guvern este "cel mai ruşinos şi cel mai compromis din istoria Republicii Moldova".

"Acest Guvern este format din aceiaşi miniştri compromişi, care nu au contribuit prin nimic la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor. De fapt, prin votarea acestui Guvern, politicienii au demonstrat populaţiei că în ţară poţi face orice şi nu porţi niciun fel de răspundere", a spus Ostalep, avînd în vedere faptul că unii miniştri din fostul Guvern, acuzaţi de acte de corupţie, şi-au păstrat fotoliile.

În opinia lui, acest Guvern nu va dura nici trei luni de zile, iar în toamnă va fi dat jos.

"Mă bucură doar un singur lucru – că în această perioadă societatea va vedea cît de incompetent este noul premier, care pînă acum a tot fost lăudat. Incompetenţa lui a fost demonstrată şi în cazul autoturismelor cu numere diplomatice de pe lîngă ambasada RM la Moscova. Dacă nu a putut gestiona treburile în cadrul unui minister, nu trebuie să ne facem iluzii că va reuşi să administreze un guvern", a conchis fostul viceministru.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?