X 
Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Zeci de școli din Moldova vor fi renovate

14 mai. 13:30   Societate
1178 0

În Republica Moldova vor fi renovate 46 de școli pentru a asigura standardele de eficiență energetică. Valoarea asistenței financiar este de 54, 5 milioane de dolari.

De asemenea, 4,5 milioane vor fi oferite sub formă de grant pentru asistență tehnică și suport pentru implementarea proiectului, iar restul sumei va fi acordată în credit.

„Cea mai mare parte din sumă, 35 de milioane de dolari, va fi folosită pentru renovarea a 46 de școli. Astfel, vor fi făcute lucrări pentru asigurarea eficienței energetice – izolarea termică a pereților și a acoperișului, înlocuirea ferestrelor și ușilor, renovarea sistemului de încălzire interioară și eficientizarea sistemului de iluminat interior, precum și instalarea pompelor de căldură, colectoarelor solare termice și panouri fotovoltaice pe acoperișurile existente ale clădirilor educaționale, cu condiția demonstrării fezabilității tehnico-economice a acestor tehnologii. De asemenea, 15 milioane de dolari vor fi alocate pentru modernizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică a municipiului Chișinău. Mai exact, vor fi instalate pînă la 250 de puncte termice individuale la nivelul clădirilor și vor fi reconfigurate rețelele de alimentare cu energie termică din cadrul sistemului centralizat”, se arată în comunicatul emis de Parlamentul Republicii Moldova.

De menționat că proiectul va fi implementat pînă în anul 2029.

„Maturitatea împrumutului, perioada de grație și rata dobînzii vor fi variabile și vor fi stabilite ulterior. Din partea Republicii Moldova, negocierile vor fi făcute de o echipă din care fac parte reprezentanți ai Cancelariei de Stat, ai Ministerului Finanțelor, ai Ministerului Educației și Cercetării, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Mediului, ai IP Unitatea Consolidată pentru Implementarea și Monitorizarea Proiectelor în domeniul Energeticii, ai IP Centrul Național pentru Energie Durabilă, ai Agenției Proprietăți Publice și ai S.A. „Termoelectrica””, se mai menționează în comunicat.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?