Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Experții atenționează asupra problemei „gazoductelor fără stăpîn” din Moldova (VIDEO)

16 iun. 2017,, 12:32   Economie
6441 4

Experții economici bat alarma în legătură cu problema nerezolvată a gazoductelor constituite în cadrul așa-numitului „program național de gazificare” (PNG), informează NOI.md.

Analiștii solicită autorităților publice centrale să adopte implementarea foii de parcurs și să asigure procesul de înregistrare a proprietății investitorilor care au contribuit la edificarea infrastructurii PNG, și beneficierea deplină de pe urma calității de investitor. Subiectul a fost readus pe agenda discuțiilor publice astăzi de analiștii Centrul Independent Expert-Grup.

Ei atenționează că documentele de program aprobate în 2001-2002 de Guvern pe subiectul extinderii rețelelor de distribuție și care au avut drept scop creșterea acoperirii localităților cu acces la gaze naturale, nu au oferit claritate în privința surselor din care se preconizează a fi finanțate respectivele investiții. În cadrul programului nu a fost prevăzute mecanismele de înregistrare și statutul investitorilor privați, în special al cetățenilor, dar și al administrațiilor publice locale.

Cu deficiențe la faza de adoptare, acest grandios proiect, care a triplat lungimea rețelelor de distribuție de gaze, a generat un șir de probleme, nerezolvate pînă în prezent, și anume:

lipsa unui statut de proprietate definit a infrastructurii construite prin contribuțiile cetățenilor generează riscul ca „gazoductele fără stăpîn” să fie revendicate de părți terțe;


inechitățile tarifare față de asociațiile sau grupurile de consumatori care și-au revendicat proprietatea asupra gazoductelor, sînt obligați să achite același preț ca și ceilalți consumatori, fără a fi compensați pentru investiția efectuată;

cheltuielile investiționale (reparații capitale) ale gazoductelor construite de cetățeni și APL nu sînt incluse în tarif și nu se acumulează în acest scop fondurile necesare.

Infograficul lansat de către experți pe același subiect relevă faptul că la începutul anului 2017 circa 14,3 mii km de rețea – 2/3 din total – nu sînt integrați în circuitul economic, dintre care aproximativ 1250 km de gazoducte de distribuție sînt fără de stăpîn. În acest context, experții reiterează necesitatea adoptării de către autoritățile publice centrale a implementării foii de parcurs, care va aduce o serie de beneficii.

Viorel Furdui, directorul executiv al Congresului Autorităților Locale, spune că primăriile din țară ratează venituri uriașe la bugetele locale, din cauza neglijenței autorităților centrale în gestionarea acestui domeniu.

„Cînd auzim că se discută despre programe de dezvoltare economică, ne punem întrebarea – în baza cărui fapt? Dezvoltarea trebuie să pornească de la evidența patrimoniului, cu valorificarea și punerea în circuitul civil. Comunitățile locale pierd sume uriașe de venituri, care ar putea fi îndreptate spre dezvoltarea economică. Haideți să începem cu gazoductul – este un sector strategic pentru Moldova. Pe de o parte cerșim sume enorme de la donatori, iar pe de alta sute de milioane de lei ocolesc bugetele locale și cel național”, a spus Furdui.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?