X 
Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Regimul fără vize pentru Ucraina va facilita activitatea Centrului Comun de Vize

15 iun. 2017,, 17:50   Externe
1773 0

Ungaria salută decizia Uniunii Europene privind liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii ucraineni.

Acest lucru a fost anunțat joi, în cadrul unei conferințe de presă, de către Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în Moldova, Matyas Szilagyi.

El a specificat că aceasta este „o decizie foarte importantă pentru regiune și inclusiv pentru Ungaria”.

„Ucraina este o țară vecină a Ungariei Avem relații foarte strînse și prietenoase, care de acum se vor dezvolta și mai activ Ungaria susține integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, se pronunță pentru dezvoltarea cooperării”, a spus diplomatul.

Matyas Szilagyi a menționat că în acest an Ungaria va organiza vacanța de vară pentru 700 de copii din Ucraina, ai cărora părinți au avut de suferit de pe urma conflictului armat din Estul țării. Ambasadorul a salutat progresele înregistrate de Moldova și Ucraina în procesul de integrare europeană.


„Vom face tot posibilul pentru a sprijini acest proces, pentru a contribui la perspectiva europeană a Ucrainei și Moldovei. Acest lucru este foarte important pentru noi”, a spus Matyas Szilagyi.

El a menționat că liberalizarea regimului de vize pentru cetățenii ucraineni în țările din spațiul Schengen va avea un impact asupra Centrului Comun de Vize care activează pe lîngă Ambasada Ungariei.

„Centrul Comun de Vize are menirea de a acorda ajutor, inclusiv cetățenilor Ucrainei care locuiesc în Moldova. Ei pot solicita asistență consulară sau vize”, a spus diplomatul.

Consulul Ungariei la Chișinău Gyula Levente Sass a spus că activitatea Centrului nu mai este atît de încărcată după ce UE a abolit regimul de vize pentru cetățenii moldoveni. Potrivit lui, dacă în 2014 Centrul Comun de Vize a eliberat cetățenilor Moldovei 18 mii de vize, atunci în 2016 – doar 700-800 de vize.

„În acest an va fi un număr încă mai mic. Situația se schimbă, se schimbă raportul dintre pașapoarte biometrice și nonbiometrice”, a spus consulul.

Potrivit lui, cel mai des la Centrul Comun de Vize se adresează cetățenii ucraineni care locuiesc permanent în Moldova.

„Primim sute de cereri în fiecare an de la cetățeni ai Ucrainei care locuiesc în Moldova. Anul trecut au fost aproximativ 300 de apeluri. Ei pot să se adreseze în continuare, dar presupunem că numărul de cereri va scădea, deoarece acum cetățenii Ucrainei pot beneficia și deja se bucură în mod activ de dreptul de a călători fără vize în țările UE”, a spus Gyula Levente Sass.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?