X 
Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Primăria nu a îndeplinit decizia referitoare la stocarea gunoiului. La ce s-a ajuns (DOC)

5 iun. 2017,, 16:50   Capitala
4463 1

Decizia Consiliului municipal referitoare la depozitarea deșeurilor solide nu a fost nici pînă acum aprobată și trimisă spre executare de către Primăria Chișinău.

Atitudinea pasivă a autorităților locale față de inițiativa judicioasă exprimată în repetate rînduri de președintele Fracțiunii comuniștilor și celor fără de partid din cadrul Consiliul municipal, Vasilii Chirtoca, a agravat doar situația privind depozitarea deșeurilor evacuate din Chișinău, informează NOI.md.

Timp de un an și ceva fracțiunea a încercat să obțină aprobarea proiectului de decizie care le-ar permite să uite ca de un vis urît de problema depozitării deșeurilor solide, ale căror victime devin tot mai mulți chișinăuieni. Proiectul de decizie privind depozitarea și prelucrarea deșeurilor solide în municipiul Chișinău, inițiat de Vasilii Chirtoca, prevede întreprinderea unui șir de măsuri pentru eliminarea consecințelor dezastrului ecologic cauzat de depozitarea gunoiului în mina „Purcel“, situată în apropiere de comuna Bubuieci. Una dintre măsurile propuse este redeschiderea Poligonului de deșeuri de la Țînțăreni.


Documentul ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 iunie 2016, însă Primăria nu și-a îndeplinit demonstrativ obligațiile, mergînd împotriva ordinii de executare a deciziilor aprobate de Consiliul municipal. În plus, documentul nu a fost semnat de secretar pentru că secretariatul nu l-a putut găsi.

A fost ignorată și propunerea de a crea un parteneriat privat în domeniul stocării și evacuării deșeurilor solide. Pentru rezolvarea problemei s-a propus să se apeleze la partenerii străini dispuși să împărtășească serviciilor Primăriei experiența proprie în ce privește depozitarea și evacuarea deșeurilor solide. Primăriei i s-a propus, de asemenea, asistență la elaborarea unui studiu de fezabilitate privind evacuarea deșeurilor solide în mina „Purcel“, reciclarea și restabilirea situației ecologice pe teritoriul dat. Totodată, în document specialiștii insistă asupra necesității evaluării pagubelor aduse autorităților locale în timpul evacuării deșeurilor solide în mina „Purcel“.

Mai tîrziu, fracțiunea comuniștilor și celor fără de partid a sugerat includerea în bugetul municipal local a 20 de milioane de lei pentru rezolvarea problemei în cauză. Suma propusă pentru rezolvarea problemei nu a fost susținută de majoritatea consilierilor și nu a fost inclusă în versiunea finală a documentului financiar principal al capitalei, aprobat pe 11 mai, în a doua și ultima lectură. Semnătura secretarului Consiliului municipal, Valeriu Didencu, pe Proiectul de decizie propriu-zis, susținut de majoritatea consilierilor în februarie 2016, a apărut abia în martie 2017, după ce a fost prezentată în mod repetat de Vasilii Chirtoca.

Între timp, cînd Primăria nu își îndeplinește obligațiile în ce privește proiectele de decizii aprobate de Consiliul municipal, ceea ce este ilegal, Chișinăul se confruntă cu marea problemă de evacuare a gunoiului. Potrivit datelor estimative, în tomberoanele de gunoi din capitală s-au acumulat peste două tone de deșeuri solide.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?