Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Situaţia pe piaţa valutară permite de a fortifica cotația leului

22 mai. 2017,, 15:50   Economie
2539 1

Situaţia pe piaţa valutară permite de a fortifica cotaţia leului spre mijlocul verii pînă la 17 MDL, consideră dealerii de valută, considerînd că această apreciere a valutei naţionale va lovi exporturile în recuperare ale Moldovei.

Participanţii profesionişti la piaţa valutară atestă trendul stabil al consolidării cursului leului ca urmare a rămînerii în afară a cererilor băncilor de vînzare a valutei, care nu sînt satisfăcute de Banca Naţională a Moldovei (BNM).

„Participanţii la piaţă au impresia reală că cursul poate depăşi cotaţia de 18 MDL şi continua consolidarea. Piaţa are experienţa, cînd cursul leului s-a apreciat de la 13 MDL pînă la 11 MDL, pe urmă trendul lui se desfăşura şi începea căderea leului”, a spus interlocutorul agenţiei.

El consideră că regulatorul nu va admite aprecierea valutei naţionale cu mai mult de 15%. Acest indice poate fi atins spre mijlocul verii.

„În cazul unei atare consolidări a leului au deja probleme exportatorii, pierderile cărora din cauza fluctuaţiei cursului pot ajunge la 15% de la începutul anului 2017”, menţionează dealerii, care afirmă că pînă la finele lunii mai leul va depăşi cursul de 18 MDL.


Partcipanţii la piaţă consideră că în iunie cursul valutei naţionale se poate mişca în două direcţii din cauza ofertelor de valută atît la vînzare, cît şi la cumpărare.

„Iar în iulie şi august el va coborî din nou, fortificîndu-se pînă la 17,2-17,5 MDL, dacă în abordările faţă de reglementarea valutară din partea BNM în această perioadă nu vor interveni schimbări”, consideră interlocutorii.

Dealerii de valută indică „factorul politico-administrativ”, care în viziunea lor semnifică că cineva din conducerea ţării, care are influenţă asupra BNM, poate spune: „Gata, nu mai trebuie fortificat leul”.

La întrebarea, cum se comportă dealerii BNM pe piaţă în situaţia, cînd sînt multe oferte de vînzare a valutei, unul din interlocutori a spus că BNM în fiecare săptămînă iese pe piaţă, dar „nu aprobă ofertele tuturor băncilor, lăsînd o parte din ele nesatisfăcute”. Şi „ofertele nesatisfăcute” pentru vînzare însumează nu sute de mii de dolari, ci milioane”.

Dealerii au constatat că importatorii „au lei, dar tergiversează procesul de plată în speranţa că cursul leului se va consolida şi mai mult”. În atare situaţie, inversarea cursului în direcția căderii poate face un salt brusc, depreciindu-se concomitent cu 22-25 bani, iar apoi din nou va coborî, dacă nu va fi întărită cererea de valută.

Notă: Pentru luni, 22 mai, BNM a stabilit cursul oficial al leului faţă de dolarul SUA şi euro, respectiv, de 18,4088 MDL şi 220,5451 MDL un euro. Săptămîna trecută serviciul de presă al BNM a difuzat un comunicat, prin care a informat că regulatorul în viitorul apropiat nu va procura valută pe piaţă, explicînd excesul ei prin creşterea exporturilor şi remitenţele migranţilor de muncă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?