Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

De ce se apreciază leul?

27 mai. 2023,, 12:15 (reactualizat 28 mai. 2023,, 10:22)   Analitică
17290 0

În ultimele 3 luni, Banca Națională a majorat cursul de schimb al leului cu 8%.

Se explică prin dorința de a reduce inflația și prin grija conducerii țării față de populație, ale cărei venituri reale scad rapid din cauza creșterii prețurilor. În acest context, rezervele valutare ale BNM au crescut vertiginos.

Este posibil ca preocuparea pentru populație să fie motivul pentru care președintele și prim-ministrul nu au încercat să limiteze aceste activități ale BNM, deoarece nu par să fi înțeles pe deplin consecințele unor astfel de activități. În realitate, însă, o astfel de politică monetară poate avea efecte dezastruoase pe termen lung asupra industriei și agriculturii moldovenești, care creează locuri de muncă esențiale în țară. Adevărul este că orice întreprindere moldovenească mai mult sau mai puțin mare își obține principalul venit din exportul de produse finite și, odată cu aprecierea rapidă a leului, veniturile sale în monedă națională și competitivitatea sa sînt în scădere rapidă.

Voi oferi un exemplu:

O întreprindere moldovenească a exportat în Europa în martie 2023, la cursul de schimb de 20,5 lei pentru 1 euro, mărfuri în valoare de 1,0 milioane de euro, ceea ce înseamnă 20,5 milioane de lei. Ca de obicei, cu o întîrziere de plată de 2-3 luni. După ce a primit euro în luna mai și i-a convertit în lei la cursul de schimb de 19,06 lei pentru 1 euro, întreprinderea primește 19,06 milioane de lei. În total, în 2,5 luni, pierderea se va ridica la aproape 1,5 milioane de lei. Suma pentru orice companie moldovenească este destul de mare. În același timp, cheltuielile în lei ale acestei întreprinderi sînt aproape neschimbate. Cu ce se ocupă această întreprindere moldovenească de producție? Își mărește prețurile de export și devine mai puțin competitivă.


În același timp, importatorii moldoveni, ale căror prețuri în lei sînt în scădere, sînt în avantaj, înlăturînd întreprinderile moldovenești și de pe piața internă.

Ce am obținut ca rezultat? Reducerea industriei moldovenești și încurajarea afacerilor străine.

Întrebare: oare conducătorii BNM nu înțeleg asta? Cel mai probabil, ei nu înțeleg, dar nu trebuie să înțeleagă nimic, pentru că de mult timp liderii BNM, după ce și-au pierdut capacitatea de a gîndi, fac doar ceea ce le spun cei din străinătate și reprezentanții lor la BNM.

Și atunci de ce o fac acești străini, "partenerii noștri de dezvoltare"? Putem doar să presupunem, dar în afară de faptul că economia moldovenească suferă de pe urma unei astfel de politici, există două circumstanțe care merită a fi menționate:

  1. Aprecierea leului este extrem de avantajoasă pentru investitorii străini și pentru băncile moldovenești (toate, în ultimul timp, au devenit cu capital străin), care au plasat bani în valorile mobiliare de trezorerie ale Ministerului Finanțelor al RM sub dobînzi " nebunești" (de la 15 pînă la 22% pe an), care primesc venituri duble la răscumpărarea acestor obligațiuni:
  • Dintr-un profit fără precedent, într-o monedă națională în creștere (15-22% pe an);
  • Din aprecierea leului - încă una, de la 5 la 20% pe an!!!
  1. Rezervele valutare (banii noștri, pe care noi, practic pentru totdeauna, îi trimitem celor din străinătate) au crescut rapid, după ce în 2 luni s-au majorat cu peste 10%, apropiindu-se de cifra fără precedent în istoria Republicii Moldova de 5,0 miliarde USD. Se pare că BNM are sarcina de a scoate de la moldoveni și rezervele lor valutare ascunse "la ciorap", de care, pe fundalul căderii dolarului și euro, unii moldoveni au decis să scape.

Totul este clar cu conducerea BNM, care de ani de zile lucrează împotriva țării și poporului său...

Dar unde se uită conducerea politică?

Vasile Balan

52
1
0
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?