X 
Eurovision stiri: 491
Transnistria stiri: 1303

ANSA: Certificatul fitosanitar nu are nimic comun cu restituirea TVA

22 mai. 2017,, 13:50   Economie
2235 0

Certificatul fitosanitar, conform legislaţiei naţionale şi a practicii internaţionale, este actul care atestă exclusiv starea fitosanitară a produsului şi nu are nimic comun cu documentele financiare depuse pentru restituirea TVA.

Despre aceasta se menţionează într-un comunicat al Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), publicat pentru a face unele precizări în legătură cu reţinerea unor angajaţi ai instituţiei.

Potrivit comunicatului, ANSA nu este responsabilă de stabilirea originii mărfii, fapt ce revine totalmente pe seama agentului economic şi este specificat în declaraţia de proprie răspundere.

Avînd în vedere fraudele comise în februarie 2016, privind eliberarea certificatelor fitosanitare pentru exportul merelor poloneze în Federaţia Rusă prin Belarus, Agenţia a elaborat şi în scurt timp a implementat un program informaţional automatizat de evidenţă a procedurilor de eliberare a certificatelor.

Potrivit ANSA, în prezent programul funcţionează, excluzînd orice tentativă de fraude.

"Ne exprimăm regretul pentru reluarea campaniei de denigrare nefondată a ANSA, acest fapt prejudiciind nu doar imaginea instituţiei, dar, în primul rînd, bunele relaţii care s-au stabilit cu partenerii noştri externi", susţin reprezentanţii ANSA.

Săptămîna trecută organele de drept au reţinut şase persoane, inclusiv patru angajaţi ai ANSA, pentru organizarea unei scheme criminale de exportare a merelor din Polonia în Rusia prin Belarus, fructele fiind date drept producţie moldovenească.

În cadrul anchetei s-a stabilit că în 2016, agenţii economici implicaţi în tranzacţia ilegală şi-au însuşit ilegal 260 mii lei de la bugetul de stat în calitate de TVA restituită la prezentarea documentelor fictive de export.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?