X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

Bogdan Țîrdea: Moldova trebuie eliberată din captivitate

18 mai. 2013,, 02:57   Politică
14006 15
Foto: tribuna.md
În ultimele săptămîni, mai mulți bloggeri, jurnaliști și comentatori politici, au anunțat cu solemnitate și bucurie veninoasă moartea lui Filat, distrugerea lui Plahotniuc, trecerea în neființă a lui Ghimpu și a Partidului Liberal. În privința lui Filat am mai scris, că zvonurile despre moartea sa politică sînt o exagerare. Astăzi, reiterez același gînd vizavi de păpușar.

Cred că bucuria unora privind loviturile serioase pe care le-a suportat păpușarul sînt exagerate.

La o primă vedere, Filat controlează toată verticala puterii în stat. Președinția este neutră, dacă nu loială, spicherul și premierul interimar sînt reprezentanți PLDM. Miniștrii lui Ghimpu sînt excluși din executiv. CNA parcă a fost subordonat guvernului, Procurorul General Zubco a fost demis, sistemul electoral a revenit de la cel mixt la cel proporțional, fiind chiar majorat pragul electoral. Guvernul și premierul interimar au prerogative suplimentare. Punct.

Că Lupu nu este spicher? Ei și? Noi demult scriam, că Lupu va fi pierdut în cărți de păpușar, pentru a-l detrona mai tîrziu și din funcția de președinte PD.

Că păpușarul nu e vice-spicher? Și care e problema? El și așa nu avea rating, iar funcția îl ținea prea mult în vizorul opiniei publice.

În realitate, Păpușarul nu a pierdut aproape nimic. Obiecivele sale strategice au fost realizate.

Filat , principalul său rival, a pierdut funcția de premier, devenind un simplu cetățean. Cetățean, care în orice moment poate fi arestat de justiția aservită păpușarului. PLDM la rîndul său, pierde o locomotivă puternică în persoana lui Filat.

Miniștrii PDM și-au păstrat fotoliile. Respectiv, Păpușarul și-a păstrat controlul asupra schemelor și instituțiilor politice.

Procuratura Generală și CNA sînt în continuare aservite păpușarului. Procurorul interimar, se pare că manifestă o loialitate sporită față de oligarh. Altfel, cum se pot explica descinderile de la guvern și dosarele politice, dacă nu era girul lui Pîntea? Chetraru a plecat urgent în concediu de boală, pentru a nu putea fi demis. Cel puțin, așa prevede legislația în vigoare. Evident, că boala va fi «grea», aproape «incurabilă», și va dura vreo 6 luni de zile. Cel care îl va înlocui, Zumbreanu, se va descurca nu mai rău.

Chiar și cu demisia lui Chetraru, CNA rămîne o simplă jucărie, fără reforma Procuraturii Generale și numirea unui nou Procuror, nesubordonat păpușarului. Or, acest lucru astăzi pare a fi imposibil. Mult mai simplă era desființarea CNA. Fără un procuror independent sistemul oligarhic rămîne practic intact.

Păpușarul se transformă în Pahan…

De fapt, la moment oligarhul este marele cîștigător. În aprilie, Păpușarul a preluat definitiv controlul asupra Curții Constituționale, reușind completarea acesteea cu judecători numiți pe criterii politice. Mai grav însă este faptul, că la 18 aprilie, s-a votat proiectul de lege, care oferă CC dreptul de a suspenda orice act normativ sesizat, pînă la examinarea în fond, cu votul a trei judecători. Iar dacă nu poate fi convocat plenul Curții – legile pot fi suspendate de către Președintele CC! Deci, PLDM, fără a realiza acest lucru, a oferit întreaga putere în stat pe tavă păpușarului. Acum guvernul, președinția, legislativul pot fi paralizate. Orice lege sau decizie care-i periclitează interesele oligarhului poate fi suspendată sau chiar anulată. De exemplu, legi contra spălării banilor, activităților de contrabandă și de raider, monopolurilor, etc.

Prin decizia curții din 22 aprilie, păpușarul devine un Pahan. El poate obține demisia oricărui magistrat, suspectat de corupție. Dacă mîine Leancă este chemat de CNA – acest lucru deja ar putea deveni temei suficient pentru respingerea sa din funcție. Orice ministru sau șef de direcție care nu-i vor fi convenabili păpușarului –ar putea fi excluși pe viață din sistemul politic.

Presupun, că toate legile adoptate la 3 mai, care nu-i convin oligarhului, ar putea fi anulate de CC. În special cele privind interimatul funcției de premier, de spicher și subordonarea CNA guvernului. Și atunci, prin controlul CC, Păpușarul menține controlul asupra întregului sistem politic. CC devine astfel utima redută a oligarhului.

Conștient de acest lucru, oligarhul a pornit zilele acestea la atac. CNA a declarat, că deputații PLDM Streleț și Ioniță sînt implicați într-un dosar penal. Dosarul Vicol a fost transmis în regim de urgență la judecată. Ofițerii Centrului Național Anticorupție vor percheziționa sediul Ministerului de Externe.

CSJ a impus întreprinderea de stat Registru să achite 7 mln dolari unei firme obscure, conectate la păpușar. Jurnal – TV a fost supus atacului raider din partea unei structuri mediatice afiliate oligarhului, care pretinde 21 mln lei! Președintele Timofti este amenințat la modul direct cu demisia. Subliniem, că prin lichidarea Jurnal – TV, Filat și alții vor fi distruși «în liniște».

Avocatul Andrei Năstase, unul dintrecei mai aprigi luptători cu coruptia, iar asta înseamnă și cu comanditarul-păpușar, este hărțuit de Consiliul Superior al Magistraturii pentru deconspirarea schemelor păpușii Poalelungi, și el membru CSM din oficiu – doar e președinte al Curții Supreme de Justiție. În tentativa lor eșuată de reducere la tăcere a avocatului Năstase, după hărțuirea acestuia cu toate mijloacele posibile ale statului, valeții lui Plahotniuc încearcă să-i retragă licența. Chiar și subsemnatul este chemat la judecată de un lacheu de-al păpușarului, fiind amenințat și de alții cu procese judiciare.

Ce-i de făcut?

Negocierile pe care le-a pornit Filat cu PD, ar putea fi fatale. Păpușarul ar putea vota guvernul Leancă, pentru a obține răgaz. Mai apoi, se va încerca scoaterea PCRM în afara legii, va trece la distrugerea PLDM, arestarea lui Filat sau hărțuirea acestuia cu dosare penale în serie.

Acum, parlamentul ar trebui să adopte în regim de urgență hotărîrea care ar declara Republica Moldova stat captiv, în care un clan oligarhic și grupările mafiotice controlează PG, CNA, CSJ, Curtea de Apel, CC, CNI, SIS, CCA, CNPF.

Parlamentul trebuie să declare dezideratul eliberării Moldovei din captivitate, fapt ce ar permite instituțiilor cheie ale statului să vină cu propuneri concrete privind reformarea justiției și distrugerea sistemului oligarhic.

Timp de 4-5 luni s-ar putea de produs purificarea totală a instituțiilor statului de elementele criminale. Ca procesul să nu poată fi stopat, e nevoie de ales un procuror apolitic, integru, intransigent. Unul ca Nicolae Eșanu, Gheorghe Susarenco sau Andrei Năstase.

Doar așa am putea scăpa Moldova din ghearele oligarhilor.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав