X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4023

În Moldova creşte rata inflaţiei

3 mai. 2017,, 09:00   Economie
3816 1

Rata anuală a inflaţiei în Moldova în martie 2017 a constituit 5,1%, majorîndu-se cu 0,4 puncte procentuale în comparaţie cu luna precedentă.

Acest fapt a fost comunicat de Banca Naţională, care a menţionat că în martie 2017 rata de bază a inflaţiei în ultimele 12 luni a constituit 4,6%, depăşind cu 0,3 p.p indicele lunii precedente, comunică NOI.md.

După cum se menţionează în comunicatul BNM, balanţa riscurilor pe termen mediu referitoare la inflaţie rămîne sub influenţa complexului de factori interni şi externi.

În special, riscurile inflaţioniste externe ţin de creşterea preţurilor mondiale la produsele alimentare, de rînd cu incertitudinea prețurilor la petrol și gazele naturale. Riscurile potenţiale interne şi incertitudinile legate de inflaţie vin de la nivelul înalt al lichidităţii în sectorul bancar, de rînd cu influenţa modificării accizelor în cadrul politicii bugetar-fiscale pe anul 2017 şi, respectiv, a viitoarei recolte în anul curent.

În acelaşi timp, după cum a specificat BNM, amînarea corectării tarifelor la serviciile reglabile şi includerea repetată a preţurilor la gazul lichefiat în metodologia formării şi aplicării preţului la produsele petroliere, adoptată în semestrul I al anului 2016, creează presiune deflaţionistă.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?