X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Declaraţiile de venit ale unor judecători nu corespund realităţii

2 mai. 2017,, 16:30   Societate
2476 2

Majoritatea judecătorilor din Moldova au declarat venituri care nu corespund realităţii.

De această opinie sînt experţii Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), formată în baza unui raport realizat în comun cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Specialistul CAPC Lilia Ioniţă a comunicat la lansarea raportului că monitorizarea declaraţiilor cu privire la venituri ale judecătorilor şi candidaţilor la această funcţie a fost efectuată timp de cinci luni.

„Am verificat cum au fost completate declaraţiile, ce avere deţin şi ce cadouri au primit candidaţii şi ce venituri au încasat în anul trecut. În mai multe cazuri am depistat că declaraţiile nu corespund realităţii. Deseori casele şi maşinile de lux sînt prezentate drept cadouri sau nu sînt trecute deloc în declaraţii", a spus ea.

Experţii CAPC consideră că de acest lucru se fac vinovaţi şi cei de la Serviciul Fiscal, care "au un interes personal la verificarea declaraţiilor".

Potrivit expertului Mariana Calughin, "integritatea este principiul de bază de care trebuie să se conducă funcţionarii în îndeplinirea funcţiilor sale".

"Încălcările depistate trebuie să ajungă în vizorul Autorităţii Naţionale de Integritate şi al Procuraturii. Este necesară o verificare detaliată, pentru a depista divergenţele dintre veniturile declarate şi averea reală pe care o deţin funcţionarii", a spus ea.

Experţii s-au pronunţat pentru modernizarea sistemului anticorupţie şi pentru înăsprirea sancţiunilor pentru prezentarea eronată a veniturilor şi pentru atitudinea neglijentă la verificarea acestora.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?