X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

RM nu încalcă Legea dacă participă la sisteme colective de securitate

2 mai. 2017,, 15:41   Societate
5394 6

Statutul de neutralitate permanentă din Constituție nu împiedică Republica Moldova să participe la sisteme colective de securitate.

Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința sesizării depuse de un grup de deputați liberali, care au cerut Curții interpretarea Constituției în privința statului de neutralitate a RM.

Astfel, Curtea Constituțională a decis că „participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitatea, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate”.

Curtea Constituțională a mai hotărît că „ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate”.

La fel, „în cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sînt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora”.

De asemenea, Curtea a interpretat că „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau a baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională”.

Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?