Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Autoritățile ucrainene vor să închidă un erou care a ucis un complice al naziștilor

27 apr. 2017,, 00:00   Externe
2326 1

Un veteran al Ministerului Securității de Stat al URSS/KGB, în vîrstă de 94 de ani, Boris Steklear, care locuiește în Ucraina, și-ar putea petrece restul vieții după gratii, transmite „Rusia 24“.

Pe timpurile sovietice el era considerat erou, dar acum – criminal.

Pensionarul este acuzat de faptul că în urmă cu 65 de ani el l-a lichidat pe pictorul propagandist Nil Hasevici – renumit colaborator al fasciștilor, fost membru al structurilor extremiste Organizația Naționaliștilor Ucraineni (OUN) și Armata Insurecțională Ucraineană (organizații interzise în Rusia).

În prezent Procuratura Generală a Ucrainei (GPU) a inițiat o investigație în uciderea acestuia la Volînia în 1952. Informația a fost publicată de site-ul ucrainean „Istoriceskaia Pravda”, cu referire la Centrul Național pentru Protecția Drepturilor Omului (NȚP) din Ucraina, care a inițiat ancheta.

Reprezentantul acestui centru, Denis Polișciuk, a declarat că „acest dosar este unic și nu are analogii“ în Ucraina. Potrivit lui, „fapta lui Steklear, ofițer KGB, nu are termen de prescripție”.

Polișciuk l-a numit pe acest propagandist al nazismului „luptător pentru independență” (al Ucrainei) și a spus că „fiecare persoană implicată trebuie judecată”.

Centrul de Protecție a Drepturilor Omului a comunicat că căpitanul (acum un colonel pensionar) Boris Steklear a condus operațiunea MGB de căutare și lichidare a pictorului clandestin și trebuie adus în fața justiției fără a ține cont de termenul de prescripție. „Steklear personal a aruncat o grenadă în buncărul în care se ascundea Hasevici și alți membri ai OUN”, scrie publicația ucraineană.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?