X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Pragul electoral pentru partide a fost majorat

3 mai. 2013,, 15:12   Politică
5740 3
Foto: timpul.md
UPDATE (17.30) Pragul electoral pentru partide s-a majorat de la 4% la 6%.

(15.12) Pragul electoral pentru accederea partidelor în Parlament a fost majorat de la 4% la 7%. Un proiect de lege în acest sens, care prevede modificarea Codului electoral, a fost votat în prima lectură, relatează NOI.md. În a doua lectură, proiectul va fi votat la pachet cu alte proiecte elaborate de PCRM și PLDM.

Potrivit proiectului, pentru blocurile electorale formate din două partide, limita de trecere va fi de 9 la sută, comparativ cu 7 procente în prezent. Pentru blocurile din trei formaţiuni şi mai mult, pragul ar urma să fie majorat de la 9 la 11 procente.
În același timp, pentru candidaţii independenţi, pragul se propune să fie păstrat la nivelul de 2 la sută din voturile exprimate.

Deocamdată, nu este sigur dacă pragul electoral va fi majorat cu 3%, deoarece, în plenul Parlamentului, deputații au propus mai multe amendamente. Acestea vor fi supuse votului în lectura a doua.

Liderul fracțiunii PLDM, Valeriu Streleț, a propus un amendament ce prevede majorarea pragului pînă la 6%, în același timp, deputatul Ion Hadârcă a propus ca pragul să fie majorat pînă la 5%. Pe de altă parte, democratul Dumitru Diacov pledează pentru menținerea pragului electoral de 4%.

Pe de altă parte, liderul PCRM a ironizat, solicitînd ca după alegeri să fie interzisă crearea unor alianțe.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?