X 
Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Candidatul la funcţia de preşedinte al Parlamentului a fost deja identificat – opinie

2 mai. 2013,, 17:58   Politică
6155 0
Foto: europalibera.org
La moment, membrii Partidului Comuniștilor și Partidului Liberal Democrat coordonează ultimele aspecte pe marginea votării unui președinte al Parlamentului, însă, probabil, candidatul la această funcție a fost deja identificat. Declarația a fost făcută pentru NOI.md de către expertul constituțional Nicolae Osmochescu, care consideră că logic ar fi fost dacă acest candidat avea să fie desemnat imediat după demiterea lui Marian Lupu.

“Atunci cînd eliberezi pe cineva din funcție și știi că nu există funcția de președinte interimar, fii bun și prezintă imediat o candidatură. În ce privește partidele care vor vota pentru noul președinte, cred că acum se coordonează ultimele aspecte, pentru că numărul de voturi ar trebui să fie nu mai mic decît 70, cu cît s-a demis președintele Parlamentului. Poate acuma au loc negocierile cu reformatorii PL și cu cei neafiliați”, a spus Osmochescu.

De asemenea, expertul susține că inițiativa PCRM privind desemnarea unui candidat la funcția de spicher este o mișcare tactică, care, spre final, va duce tot la alegeri.

La rîndul său, analistul politic Viorel Cibotaru a spus că inițiativa PCRM are drept scop testarea celorlalte partide parlamentare, dar există și probabilitatea ca PCRM să-și modifice decizia.

“Teoretic, sigur că este posibil să fie ales un președinte de parlament. Oferta aceasta, realmente, eu nu știu în ce constă, dar nu văd o altă posibilitate logică pentru PCRM decît să-și înainteze propria candidatură. Poate să fie surprize în ce privește personalitatea aleasă. Dacă Voronin își propune candidatura sa, atunci eu nu văd nicio posibilitate ca PLDM sau PD să voteze această candidatură. Și dacă se înaintează alți candidați, cum ar fi Anatolie Zagorodnîi, care mai mult sau mai puțin s-au manifestat, ar putea fi susținuți”, a spus Cibotaru.

Analistul nu exclude și identificarea unui candidat la funcția de spicher de către PD, PLDM și PCRM, însă crede că cea mai potrivită soluție ar fi identificarea unui candidat cu votul partidelor din fosta AIE-2.

“PCRM se bucură acum de o atitudine binevoitoare din partea opiniei publice și orice mișcare a partidului va fi privită cu ochi buni, dacă este îndreptată spre un lucru firesc, precum stabilitatea și funcționalitatea Parlamentului”, a spus analistul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?