X 
Transnistria stiri: 1408
Preşedintele stiri: 4073

Există mulţi doritori să zboare pe Marte în 2018

29 apr. 2013,, 08:00   Externe
2844 0
Foto : forbes.ru
În prezent, numărul celor care vor să zboare spre Marte în 2018 este extrem de mare, afirmă organizatorii acestei misiuni în frunte cu primul turist spaţial, Denis Tito. Anul viitor candidaţii vor putea să-şi trimită cererile de participare.

În cadrul expediţiei, va fi efectuat un zbor în jurul planetei Marte, startul de pe Pămînt va fi dat pe 5 ianuarie 2018 datorită poziţiilor avantajoase ale planetei Marte şi Pămîntului. Peste 501 zile doi pasageri, cel mai probabil un cuplu căsătorit, urmează să revină pe Pămînt. Denis Tito afirmă că oamenii nu vor fi trimişi în spaţiul cosmic pînă ce nu va fi asigurată securitatea deplină a misiunii.

Experţii se îndoiesc tocmai de acest lucru. În primul rînd, zborul va fi efectuat cu o navă modificată Dragon, care în prezent există într-o singură variantă de cargo şi va fi nevoie de un an de zile pentru transformarea navei. Mulţi specialişti nu sînt convinşi de fiabilitatea protecţiei echipajului împotriva radiaţiilor, stratului de apă şi deşeuri de 40 de centimetri. Nu este verificată orbita: pe traseul expediţiei nu au zburat nici chiar aparatele fără pilot. Cel mai mare pericol pentru navă îl reprezintă drumul de întoarcere: viteza de zbor în apropiere de Pămînt care va atinge 14 kilometri pe secundă trebuie să fie redusă. De asemenea, dacă nava va intra în atmosferă sun un unghi puţin mai mare, va arde ca un meteor. Va fi oare capabil un echipaj format din neprofesionişti să efectueze manevre filigrane?

Riscul este enorm, însă sînt foarte mulţi amatori de acest zbor. Vladimir Malîghin, medic psihoterapeut, menţionează despre posibilele motive ale acestor oameni: „Motivele pot fi dorinţa de aventură şi de a deveni celebri, dorinţa de a cîştiga bani. Iată o simplă comparaţie: majoritatea cuceritorilor Americii au fost aventurieri. Cercetările au stabilit că ei se deosebesc chiar şi genetic de alţi oameni, printre altele, genomul care răspunde de sinteza de serotonină. Ei sînt gata să-şi rişte viaţa pentru că pentru ei plictiseala este egală cu moartea”.

Printre candidaţi, vor fi mulţi amatori de sporturi extreme şi periculoase, visători care vor să devină primii oameni ce au văzut Marte de la o înălţime de numai 100 de mile, consideră psihologul proiectului Mars-500, Iuri Bubeev: „Probabil că, în primul rînd, vor fi locuitorii unor centre urbane mari, obosiţi de monotonia vieţii. Vor fi oameni care trec printr-o perioadă de criză şi care doresc să scape de probleme. Mulţi dintre participanţii la asemenea proiecte ca Mars-500 şi altele au vrut să scape de problemele lor circa doi ani de zile şi să se întoarcă după ce ele vor fi rezolvate fără implicarea lor”.

În prezent, proiectul trece printr-o fază critică: va deveni clar dacă este reală data la care a fost planificat startul pînă la care au mai rămas mai puţin de cinci ani. În caz de nereuşită, poziţia planetelor va fi la fel de avantajoasă de-abia în 2031.

Se înţelege că banii constituie una din problemele esenţiale. Fundaţia non-comercială Inspiration Mars Foundation, înfiinţată pentru finanţarea misiunii, trebuie să strîngă între 1 şi 2 miliarde de dolari. O parte din această sumă va fi plătită voluntarilor pentru zbor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?