Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Scopul creării rezervei de lichiditate de 2 mild. lei în Moldova

13 mar. 2017,, 10:00   Economie
3078 2

În Moldova va fi creată rezerva de lichiditate (cash buffer) în valoare de 2 mild. lei pentru îmbunătăţirea managementului datoriei de stat şi consolidarea stabilităţii macrofinanciare.

Acest lucru îl prevăd amendamentele la Legea bugetului pentru anul 2017, pe care Parlamentul le-a aprobat în prima lectură, comunică NOI.md.

După cum a menţionat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu, decizia de a crea această rezervă de lichiditate a fost adoptată în scopul îmbunătăţirii gestionării datoriei de stat, evitării presiunii sezoniere asupra asigurării surselor de finanţare pentru acoperirea deficitului bugetului, precum şi pentru diminuarea riscului de refinanţare a datoriei de stat şi a riscurilor ce ţin de existenţa lichidităţii. Amendamentele prevăd majorarea soldului datoriei interne de stat, dar fără creşterea costului servirii ei şi în limitele stabile, prevăzute de Programul „Managementul datoriei de stat pe termen mediu în anii 2017-2019”, precum şi creşterea soldului de mijloace băneşti pe conturi la finele anului 2017.

După cum a specificat Octavian Armaşu, această rezervă de lichiditate nu solicită cheltuieli suplimentare şi are menirea să reducă riscurile potenţiale, care apar în legătură cu imprevizibilitatea pieţei financiare interne, anume riscul refinanţării datoriei de stat, precum şi pentru îmbunătăţirea generală a profilului datoriei sectorului de stat. Potrivit spuselor lui, această rezervă de lichiditate este utilizată pe larg în alte ţări, spre exemplu, în România, Ungaria, Turcia etc. Rezervele de bani, care apar ca rezultat al vînzării titlurilor de valoare ale statului, vor fi depuse pe un cont de depozit la termen la Banca Naţională a Moldovei cu aceeaşi dobîndă ca TVS, comercializate pe piaţa primară.

În acest mod, majorarea datoriei se va produce doar la nivelul noţiunilor de evidenţă contabilă, deoarece scopul acestei operaţiuni va fi formarea activelor ca rezervă de lichiditate, care va fi utilizată pentru finanţarea activităţii Guvernului.

Şeful Ministerului Finanţelor a subliniat că crearea rezervei de lichiditate (cash buffer) este un instrument utilizat pe larg peste hotare. Crearea acestei rezerve în Moldova pentru ridicarea gradului de stabilitate şi consolidarea stabilităţii macrofinanciare pe termen lung a fost coordonată cu experţii FMI. Banii din rezerva de lichiditate nu vor putea fi folosiţi pentru finanţarea deficitului bugetului, cu excepţia situaţiilor extraordinare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?