X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 509

Mai puține scurgeri de apă în capitală

20 apr. 2013,, 10:58   Societate
3660 0
Foto : gidon-kremer.com
Numărul scurgerile de apă s-a diminuat în primul trimestru al anului curent cu aproape 20% față de cel precedent. Potrivit unui comunicat de presă emis de către SA "Apă-Canal Chişinău", ca urmare, pierderile de apă suportate de către furnizor s-au micșorat cu 11%.

Dacă în ultimii ani, în primul trimestru erau înregistrate zilnic 40 – 50 de avarii, în perioada similară a anului curent, numărul acestora s-a diminuat pînă la 30. Respectiv, de la începutul acestui an au fost înregistrate cu 750 de scurgeri mai puțin.

Această tendință de micșorare a început încă în 2009, cînd au fost majorate tarifele pentru consumul de apă. Un alt indice pozitiv înregistrat este și intervenția rapidă pentru remedierea disfuncționalităților la sistemul de alimentare cu apă, scrie în comunicatul de presă.

Totodată, "Apă-Canal Chişinău" informează că situația s-a ameliorat și în cazul rețelele de canalizare. Fapt favorizat de suplinirea numărul de echipe responsabile de înlăturarea scurgerilor.

Datele furnizorului de apă arată că 80% din actualele scurgeri au loc din cauza defecțiunilor apărute la rețelele din oţel. Și asta pentru că conductele în cauză au un termen de exploatare depășit de 19 ani, spun specialiștii în domeniu.

Din surse proprii, furnizorul de apă a reușit pe durata anului de trecut să dea în exploatare 16 km de rețele de apă și 2 km de rețele de canalizare. De asemenea, au fost efectuate reparații capitale și curente pe alte 11 km de rețele. În total au fost cheltuiți 103 milioane de lei.

Potrivit speciliștilor, costul înlocuirii unui kilometru de reţea variază în funcție de diametrul țevii, constituind în mediu aproape 1,5 milioane de lei. Deocamdată, furnizorul de apă susține că nu dispune de suma necesară pentru a schimba toate rețelele cu termen depășit, fapt pentru care intenționează să căute investitori străini.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?