Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4018

Reforme în cadrul sistemului de control financiar public

10 mar. 2017,, 15:25   Economie
2588 1

Sistemul de control financiar public intern urmează să fie reformat, notează NOI.md.

Delegaţia UE în Republica Moldova va asista Ministerul Finanţelor la formularea Planului de acţiuni pentru a sprijini dezvoltarea unui sistem de control intern şi audit intern eficient în sectorul public din ţara noastră. Un raport care include obstacolele în acest domeniu a fost prezentat la Chişinău.

Autorii raportului au propus mai multe recomandări pe termen scurt şi lung pentru a depăşi mai uşor obstacolele identificate şi pentru a accelera implementarea managementului şi controlului financiar şi al auditului intern în instituţiile publice.

,,Un control intern şi un audit intern eficace al sectorului public sînt necesare pentru a crea încrederea în funcţionarea eficientă a sectorului public şi dorinţa cetăţenilor de a contribui la acest proces. Pentru a construi această încredere, va fi necesar ca Guvernul să se asigure că toate organizaţiile implicate în producerea de bunuri sau servicii publice sînt acoperite de un control intern eficient şi transparent, precum şi de aranjamente de audit intern şi extern. Este necesară multă muncă pe baza unor analize şi comunicări atente cu toate părţile interesate pentru îndeplinirea acestor cerinţe”, a spus expertul Joop Vrolijk.

Autorii raportului recomandă, între altele, să fie consolidată funcţia de monitorizare şi evaluare a implementării CFPI, implicarea mai activă a entităţilor guvernamentale în acest proces şi o mai bună sincronizare a acţiunilor pe care le presupun reformele în domeniu. În mod special, experţii atrag atenţia că sînt necesare programe de formare profesională a specialiştilor, or progresul limitat se datorează anume lipsei resurselor umane sau a unităţilor de audit intern în instituţiile publice, îndeosebi, la cele de nivelul doi.

,,Anul acesta ne vom concentra atenţia şi eforturile pentru a obţine un progres mai avansat în domeniul managementului finanţelor publice şi auditului intern. În primul rînd, dorim să regîndim funcţionalitatea structurilor interne de control şi audit ale instituţiilor de stat. Reforma administraţiei publice presupune acest obiectiv, de rînd cu introducerea măsurilor de responsabilitate managerială”, a declarat ministrul Finanţelor, Octavian Armaşu. Potrivit ministrului, implementarea eficientă a CFPI trebuie să se materializeze prin operaţiuni transparente cu finanţele publice şi servicii de calitate oferite cetăţenilor.

Raportul elaborat de experţii consorţiului Ecorys va sta la baza unui proiect de înfrăţire finanţat de Delegaţia UE în Republica Moldova în scopul elaborării unui Plan de acţiuni referitor la dezvoltarea unui mediu eficient de control intern şi audit intern în sectorul public din Moldova.

În 2017, Ministerul Finanţelor urmează să elaboreze Strategia de dezvoltare a controlului financiar public intern pe termen mediu.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?