X 
Arşiţa stiri: 199
Jocurile Olimpice stiri: 166
Transnistria stiri: 1415

PL și PCRM critică ”dur proiectul coruptibil” a lui Plahotniuc

18 apr. 2013,, 16:49   Politică
11072 2
Foto: inprofunzime.md
Inițiativa legislativă propusă de cîțiva deputați democrați, printre care Vlad Plahotniuc, privind trecerea la votul uninominal în Moldova a fost votată în primă lectură în cadrul Parlamentului. Inițiativa prevede că actualul sistem de alegeri parlamentare urmează să fie înlocuit cu circumscripţii uninominale concrete, ceea ce înseamnă că cetăţeanul va vota pentru deputați în parte, relatează NOI.md.

Astfel, pe lîngă faptul că proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a Parlamentului cu grave încălcări, deputații PCRM consideră că votul uninominal va duce și la cheltuieli mari.

“Urmează să ajungem la sute de milioane de lei pentru a petrece un scrutin electoral. Graba promovării acestui proiect este foarte suspectă. Nu votăm autovehicule de import, dar este o lege conceptuală”, a spus deputatul PCRM, Anatolie Zagorodnîi.

Iurie Muntean, la rîndul său, a spus că a avut ocazia să asiste în calitate de observator în unele țări unde există votul pe circumscripții. “În toate 100% de circumscripții au cîștigat persoane bogate, o parte dintre ei avînd un trecut dubios. Printre încălcări s-a depistat procurarea de voturi, transportarea alegatorilor. Eu consider că trebuie să fie prevenit procesul de oligarhizare a țării”, a spus Muntean.

Proiectul a fost criticat și de liberali, care susțin că Parlamentul nu trebuie să se grăbească cu votarea proiectului, care ar duce la coruperea alegătorului. “Cineva tare se gîndește la alegeri anticipate, nu știu de ce. Chiar dacă cineva își dorește această lege, nu ne putem permite s-o votăm în 2 zile. Legea trebuie votată mai tîriziu, cu multă grijă”, a spus liberalul Valeriu Munteanu.

Pe de altă parte, liberal-democrații au votat proiectul, chiar dacă anterior liderul PLDM, Vlad Filat, a spus că sistemul propus de Vlad Plahotniuc diminuează rolul partidelor politice, care îşi vor pierde din atribuţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав