Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Dodon propune instituirea „Zilei Statalității Moldovei”

2 feb. 2017,, 10:59   Politică
7176 18

Șeful statului propune instituirea unei noi sărbători oficiale în ziua de 2 februarie, care să fie denumită Ziua Statalității Țării Moldovei, notează NOI.md.

Totodată, Dodon înaintează inițiativa aprobării prin lege a drapelului istoric al Țării Moldovei. Vin cu o propunere către societatea civilă și mediul academic să examineze posibilitatea ca data de 2 februarie să fie introdusă în lista sărbătorilor oficiale. Denumirea o putem gîndi împreună: o variantă ar fi «Ziua Statalității Țării Moldovei». Propun să examinăm și posibilitatea aprobării prin lege a drapelului roșu cu cap de bour. Aceste inițiative vor fi discutate cu societatea”, a declarat Dodon.

Demnitarul a mai propus ca, anual, în ziua de 2 februarie, persoanele notorii care au contribuit la consolidarea statalității și dezvoltarea țării să fie decorate de Președinție cu Ordinul „Bogdan Întemeietorul”.

„Data de 2 februarie 1365 este data cînd în premieră statalitatea Țării Moldovei a fost recunoscută oficial. Este o dată istorică care pînă în prezent a fost mai puțin menționată. Noi considerăm că este un eveniment istoric important și trebuie să-l ținem minte, toți cei care ținem la istoria țării noastre. Această dată istorică a fost încrustată și de activitatea unei personalități istorice – Bogdan Întemeietorul”, a spus Dodon.

Astfel, pentru merite deosebite în dezvoltarea şi consolidarea statalităţii, contribuție la sporirea prestigiului ţării pe plan internaţional și activitate prodigioasă, președintele le-a oferit Ordinul „Bogdan Întemeietorul” următoarelor persoane:

- Vladimir Curbet - conducător artistic și prim-maestru de balet al Ansamblului Național Academic de Dansuri Populare „Joc”;
- Leonid Talmaci - ex-guvernator al Băncii Naționale a Moldovei;
- Eva Gudumac - profesor universitar, doctor habilitat în medicină, membru titular al Academiei de Științe a Moldovei;
- Valentin Beniuc - profesor universitar, doctor habilitat în științe politice;
- Viorel Mihail - scriitor, publicist.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?