Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Oazu Nantoi: Regimul de la Tiraspol trebuie să se gîndească la propriile acţiuni

5 apr. 2013,, 14:13   Politică
4115 1
Foto: tribuna.md
"Autorităţile Autoproclamatei RMN trebuie să se gîndească la propriile acţiuni înainte de a-şi exprima îngrijorarea în legătură cu intenţia autorităţilor Republicii Moldova de a instala puncte interne de control la hotarul administrativ cu Transnistria", susţine expertul în problema transnistreană Oazu Nantoi.

Solicitat de reporterul "Infotag", expertul a menţionat că, dacă R.Moldova cu adevărat doreşte să obţină regim liberalizat de vize cu UE, atunci trebuie să asigure un control riguros la frontiera cu regimul neconstituţional din stînga Nistrului. "Faptul că în Transnistria se isterizează acest subiect, demonstrează că pe autorităţile de acolo îi deranjează acest fapt. În acelaşi timp, regimul anticonstituţional de la Tiraspol trebuie să ţină cont de faptul că singur nu a respectat angajamentele Acordului cu privire la principiile reglementarii paşnice a conflictului din 1992 şi a instalat puncte de control la intrarea în regiunea transnistreană. Decizia autorităţilor RM este una firească şi primul pas spre normalitate", a spus Oazu Nantoi. Pe de altă parte, fostul viceministru afacerilor externe Valeriu Ostalep şi-a exprimat indignarea în legătură cu faptul că despre intenţia autorităţilor moldovene de a instala puncte de control nu s-a ştiut nimic pînă acum. "Vreau să ştiu cine a aluat această decizie şi care este scopul ei? Noi nu avem guvern din data de 5 martie, iar Parlamentul nu a discutat acest subiect. Cine şi-a asumat responsabilitatea pentru această iniţiativă?", s-a întrebat Ostalep. În opinia lui, premierul în exerciţiu Vlad Filat, împreună cu vicepremierul în exerciţiu pentru reintegrare Eugen Carpov şi ministrul în exerciţiu de Interne Dorin Recean, fără a informa societatea şi pe ascuns, încearcă de fapt să pună frontiera Republici Moldova pe Nistru. "Societatea trebuie să-şi manifeste nemulţumirea faţă de această decizie iresponsabilă a autorităţilor de la Chişinău", a spus Valeriu Ostalep.

După cum a relatat anterior "Infotag", Biroul pentru Reintegrare a anunţat că Moldova planifică să deschidă, în mai, şase puncte interne de control pentru evidenţa cetăţenilor străini, situate în localităţile Hîrbovăţ (Anenii Noi), Hagimus (Căuşeni), Sănătăuca (Floreşti), oraşele Dubăsari, Criuleni şi Rezina. Potrivit Biroului pentru reintegrare, aceste măsuri fac parte din planul de acţiuni în cadrul dialogului dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană privind liberalizarea regimului de vize. Pe de altă parte, autorităţile autoporclamatei RMN şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu decizia Chişinăului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?