Mai multă putere pentru Erdogan. Ce a decis Parlamentul turc

Mai multă putere pentru Erdogan. Ce a decis Parlamentul turc

Parlamentarii turci au aprobat marţi dimineaţă dezbaterea unei propuneri de reformă constituţională care ar pune chiar şi mai multă putere în mîinile administraţiei prezidenţiale a lui Recep Tayyip Erdogan, transmite DPA. 


Un număr de 338 de deputaţi au votat în favoarea dezbaterii propunerii legislative de reformare a Constituţiei Turciei. O asemenea reformă constituţională i-ar da puteri preşedintelui turc pentru a controla complet Guvernul.

În acest moment, preşedintele turc ar trebui să fie deasupra jocurilor politice şi să se bazeze pe legislativ şi premier pentru propunerea, aprobarea şi implementarea unei legislaţii. Însă, schimbările propuse vor duce la scăderea rolului jucat de parlamentari în Turcia.

Opoziţia de la CHP şi HDP s-a declarat împotriva unei propuneri care ar duce la crearea unei dictaturi a preşedintelui Erdogan în Turcia.

Asemenea temeri au fost exprimate şi de protestatarii care s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului din Ankara. Însă, autorităţile turce au intervenit pentru a-i dispersa pe protestatari cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Propunerea legislativă îi va permite preşedintelui să conducă ţara în mod direct prin emiterea nediscreţionară de decrete prezidenţiale, potrivit News.ro.
Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load