Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4027

Ministerul Justiţiei refuză înregistrarea organizaţiei obşteşti "Căzăcimea Găgăuziei"

25 mar. 2013,, 13:00   Societate
3441 0
Foto: info-prim.md
Ministrul Justiţiei a refuzat înregistrarea Organizaţiei Obşteşti "Căzăcimea Găgăuziei".

Solicitat de reporterul Agenţiei "Infotag", ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, a explicat această decizie prin faptul că "reieşind din statutul organizaţiei, aceasta este una paramilitară, ceea ce contravine legislaţiei Republicii Moldova cu privire la organizaţiile obşteşti".

Potrivit lui, participarea cazacilor ruşi în conflictul armat din 1992, ca element al unei agresiuni militare străine, definită ca atare şi condamnată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului "în cazul Ilaşcu" împotriva Federaţiei Ruse, au constituit un atentat la adresa suveranităţii Republicii Moldova şi a tuturor normelor dreptului internaţional.

"Aceasta a şi stat la baza deciziei noastre de a refuza înregistrarea organizaţiei "Căzăcimea Găgăuziei"", a spus ministrul.

Pe lîngă aceasta, solicitanţii au prezentat pentru înregistrare un dosar incomplet, din care lipsesc bunăoară cererea de înregistrare a statutului, care trebuie semnată de toţi membrii organului de conducere sau actul ce confirmă acordul proprietarului de a pune la dispoziţia organizaţiei imobilul în care aceasta urmează să-şi facă sediu. De asemenea, în statut au fost incluse activităţi improprii unor organizaţii obşteşti, cum ar fi cele aducătoare de profit comercial.

Iniţiativa de înregistrare a organizaţiei "Căzăcimea Găgăuziei" a fost înaintată de către purtătorul de cuvînt al Mișcării "Găgăuzia Nouă", Vasilii Neicovcen. El susţine că noua organizaţie "Căzăcimea Găgăuziei" este una non-militară, necomercială şi neguvernamentală. Anunţarea intenţiei de înregistrare a acesteia imediat a trezit îngrijorarea veteranilor războiului de pe Nistru, care au trebuit să înfrunte cazacii din Rusia, Ucraina. Cazacii au fost de partea Transnistriei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?