X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4005

Vladimir Golovatiuc: Prognoza optimistă de creştere a PIB-ului în anul 2013 nu va depăşi 1-2%

22 mar. 2013,, 14:30   Economie
3530 0
Foto: infotag.md
Prognoza realistă de evoluţie a economiei moldoveneşti în anul 2013 este aproape de cotaţia zero, susţine directorul Institutului de Modernizare a Moldovei, Vladimir Golovatiuc.

Solicitat de agenţia "INFOTAG", specialistul a spus că rezultatele reale ale dezvoltării economice a Republicii Moldova în anul în curs vor fi determinate într-o măsură considerabilă de starea şi modificările conjuncturii regionale.

"Apreciind situaţia reală şi tendinţele constituite pe pieţele externe, prognoza de creştere a Produsului Intern Brut la nivel de 1-2%, în anul 2013, va fi una optimistă", a afirmat Golovatiuc.

Referindu-se la conjunctura externă, expertul a atenţionat asupra faptului că este puţin probabil ca situaţia de pe piaţa Uniunii Europene să contribuie la creşterea economiei moldoveneşti. Banca Centrală Europeană a revăzut prognoza de dezvoltare economică în zona euro pentru anul 2013, diminuînd-o de la 0,5% anterior la 0,3%.

În viziunea expertului, anul acesta se va menţine o cerere constantă pentru produsele moldoveneşti în ţările CSI, în care PIB-ul, potrivit prognozei FMI, va creşte cu 3,8%, în 2013.

Golovatiuc a relevat condiţiile de start pentru economie, care s-au agravat în anul 2013. "Moldova a intrat în anul 2012 după o creştere a PIB-ului pe parcursul a doi ani, pe cînd în anul curent situaţia se caracterizează printr-un declin al economiei cu 0,8%, conform bilanţului pe anul trecut şi scăderea majorităţii indicatorilor esenţiali ai acesteia", a subliniat expertul, atenţionînd şi asupra situaţiei nefavorabile din ţară, legată de criza de după demiterea guvernului.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?