Declarațiile lui Dodon, mărul discordiei în Parlament

Declarațiile lui Dodon, mărul discordiei în Parlament

Afirmațiile recente făcute de președintele ales, Igor Dodon, cu privire la războiul din Transnistria, au provocat astăzi o dispută la Parlament, informează NOI.md.


Liderul PL, Mihai Ghimpu, a propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă care să examineze declarațiile lui Dodon, pe care le consideră anticonstituționale. Totodată, acesta a cerut și procurorului general să investigheze cazul. „Dodon a declarat că autoritățile de la Chișinău trebuie să-și ceară scuze de la separatiștii de la Tiraspol pentru «războiul civil» din anul 1992. Cum este posibil ca un președinte de țară să facă astfel de declarații?”, s-a indignat Ghimpu.

În replică, deputatul PSRM Vlad Batrîncea i-a sugerat liderului PL să manifeste o atitudine mai respectuoasă față de președintele ales. „Cred că alegătorii v-au dat o apreciere justă la alegeri – 1%. Deprindeți-vă că sînteți o minoritate și deprindeți-vă să respectați opinia majorității și să aveți stimă față de un președinte ales constituțional, de către întreg poporul Republicii Moldova”, a declarat Bătrîncea.

„Eu vorbesc despre declarațiile unui președinte ales care a sfidat toată societatea, mamele și copiii care și-au pierdut soții și tații în război”, a declarat Ghimpu.

În discuție a intervenit și președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, care a precizat că formarea acestei comisii este prematură, întrucît Igor Dodon încă nu a fost învestit în funcție. Democratul a dat de înțeles că polemica dintre socialiști și liberali nu-și are locul în Parlament.

„Înțelegem că, atunci cînd domnul Ghimpu face o declarație în Parlament, asta e un cadou pentru socialiști, pentru că ei ies imediat și fac o declarație și mai aprinsă. Noi înțelegem această situație, dar domnul Dodon încă nu a intrat în funcție și noi deja facem comisie. El a făcut, probabil, din inerție această declarație, ieșind din campania electorală. Cu multe dintre declarații nici eu nu sînt de acord. De mîine el va fi președinte o să-și asume o altă responsabilitate. Să urmărim următoarele declarații”, a precizat Diacov.

După mai multe intervenții, deputații au decis să amîne pentru ziua de mîine examinarea propunerii din partea PL. 
 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load