Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

CFM a anunțat o licitație pentru achiziționarea noilor locomotive

19 dec. 2016,, 13:45   Economie
3402 0

Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” a anunțat o licitație pentru achiziționarea a unui număr aproximativ de 12-15 locomotive marfare noi și reabilitarea depoului de locomotive din Basarabeasca, relatează NOI.md.

Este vorba despre modernizarea infrastructurii întreprinderii în cadrul proiectului finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană pentru Investiții și Uniunea Europeană.

Potrivit comunicatului ÎS „CFM”, în premieră pentru Republica Moldova, pentru a exclude factorul uman din luarea deciziilor, licitația va decurge exclusiv în format electronic. Programul elaborat de specialiștii europeni din domeniul IT este menit să creeze condiții optime pentru desfășurarea transparentă și obiectivă a licitației.

De menționat că pentru realizarea proiectului de modernizare a rețelei de căi ferate din Moldova și achiziția de locomotive noi Banca Europeană pentru Investiții va aloca Moldovei un credit în valoare de 50 de milioane de euro, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare – în valoare de 52,5 milioane de euro. Totodată, Uniunea Europeană va acorda un grant în valoare de 5 milioane de euro.

În cadrul proiectului de modernizare a infrastructurii feroviare a Moldovei se prevede să se achiziționeze peste 10 locomotive care ar putea fi folosite atît pentru transportul de pasageri, cît și pentru transportul de mărfuri. În plus, se preconizează să se restabilească infrastructura feroviară și să se reabiliteze principalele tronsoane de căi ferate. Lucrările de modernizare vor fi efectuate în baza unui studiu de fezabilitate, iar prioritare vor deveni principalele coridoare ale țării: Bender-Chișinău-Ungheni-Bălți-Ocnița și Bender-Basarabeasca-Etulia-Giurgiulești.

Prin intermediul acestui proiect autoritățile Moldovei intenționează să creeze un sistem eficient de transport feroviar care va corespunde necesităților cetățenilor, precum și va ușura comerțul pe piața internă și externă și tranzitul internațional de mărfuri pe calea ferată.

Susținerea sectorului feroviar din Moldova va contribui la creșterea siguranței pasagerilor și a vitezei trenurilor, la reducerea costurilor de exploatare și a cheltuielilor pentru întreținerea infrastructurii, ceea ce va duce la îmbunătățirea situației financiare a ÎS „Calea Ferată din Moldova”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?