X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4061

Destrămarea AIE risipeşte "istoria de succes" a Parteneriatului estic – James George Jatras

7 mar. 2013,, 13:44   Politică
6271 2
Foto: aminuk.org
Destrămarea coaliţiei pro-europene pe fundalul învinuirilor reciproce în scandalurile legate de corupţie a dat o lovitură zdrobitoare în imaginea Republicii Moldova ca poveste de succes a Parteneriatului Estic al UE. De această părere este directorul adjunct al Institutului American din Ucraina, James George Jatras.

În comentariile sale legate de ultimele evenimente de la Chişinău, citate de Agenţia "Infotag", Jatras susține că "odată cu căderea Guvernului de coaliţie, condus de prim-ministrul Vlad Filat, după toate probabilităţile, Moldova este gata să revină la perioada impasului politic, pe care l-a depăşit în perioada anilor 2009 – 2012, atunci cînd componenţa pestriţă a Legislativului nu putea să aleagă un preşedinte".

"Un prejudiciu şi mai mare adus perspectivelor de integrare europeană ale R.Moldova au fost scandalurile, care au şi rezultat, în final, cu acordarea votului de neîncredere pentru Guvernul Filat. Din cele trei partide din cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), Partidul Democrat, condus de Marian Lupu a votat împreună cu opoziţia comunistă pentru demiterea Guvernului, iar Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, s-a abţinut de la procedura de vot", a amintit expertul.

În opinia lui, "evaluările optimiste făcute de funcţionarii UE, care se amăgeau pe ei înşişi precum că Moldova era una dintre cele mai de succes în rîndul ţărilor Parteneriatului Estic şi candidatul principal pentru semnarea Acordului de Asociere, niciodată nu s-au bazat pe fapte reale. Prăbuşirea zgomotoasă a AIE nu a făcut altceva decît să scoată masca şi să arate incapacitatea acesteia".

"Chiar dacă după alegerile din luna iunie se va reuşi formarea unei coaliţii stabile, este greu de înţeles cum se va putea vorbi, din nou, despre disponibilitatea RM de a semna Acordul de asociere. Pentru că după recenta vizită a preşedintelui ucrainean, Viktor Ianukovici la Bruxelles, Kievului i s-a pus, practic, un ultimatum – cerinţele UE trebuie să fie îndeplinite pînă la finele lunii mai. Deci, în baza căror motive ar putea Chişinăul să aştepte condiţii mai puţin stricte?", se întreabă nedumerit expertul.

Jatras a menţionat că la baza instabilităţii prelungite în Moldova stă şi "conflictul îngheţat" nereglementat din Transnistria.

Probabil, unul dintre motivele pentru care coaliţia "pro-europeană" a reuşit să dea drept autentice rezultatele imaginare în lupta cu corupţia şi implementarea reformelor organelor de drept în conformitate cu standardele UE, a fost dorinţa nerealistă ale unor capitale europene (în mod special Bucureştiul), de a "reintegra" Moldova împreună cu Transnistria în România. Acesta reprezintă încă un motiv pentru care Kievul, în calitatea sa de preşedinte al OSCE urmează să joace un rol activ şi pozitiv în cadrul procesului de negocieri în formatul "5+2", care are o importanţă decisivă pentru stabilitatea ulterioară a RM", se mai menţionează în comentariile expertului.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?