X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4054

Un regizor palestinian nominalizat la Oscar, interogat şi ameninţat cu deportarea de vameşii americani. Michael Moore a intervenit pentru a-l salva

22 feb. 2013,, 09:44   Externe
2572 0
Foto : wikidigger.ru
Regizorul palestinian Emad Burnat, nominalizat la Oscar, s-a plîns că a fost reţinut, el şi familia sa, timp de o oră la vama din Los Angeles, agenţii americani refuzînd să creadă explicaţiile oferite de cineast. El a comparat această experienţă cu cea a compatrioţilor săi în Cisiordania.

“Noaptea trecută (marţi spre miercuri), am fost interogat timp de o oră împreună cu familia mea de serviciul de migraţie american la Los Angeles în legătură cu motivele prezenţei mele în Statele Unite ale Americii", a explicat regizorul printr-un comunicat.

Emad Burnat, primul palestinian nominalizat la Oscar, nu a fost crezut că participă la festival. El candidează la categoria film documentar cu lung metrajul “5 Broken Cameras", în care relatează viaţa cotidiană a unui palestinian din Cisiordania, lipsit de proprietăţi imobilizare din cauza înfiinţării unei colonii evreieşti.

Incidentul de la vama din Los Angeles a fost făcut cunoscut public de regizorul american Michael Moore pe contul său de Twitter. Emad i-a dat acestuia un SMS cerîndu-i ajutorul iar Moore a postat imediat pe Twitter, făcînd un veritabil live text al situaţiei din aeroport. Poliţiştii americani i-au interzis apoi să mai folosească telefonul. El a fost ameninţat chiar cu deportarea la un moment dat.

"Se pare că poliţiştilor de frontieră le-a fost foarte greu să creadă că un palestinian poate fi nominalizat la Oscar. Emad mi-a dat un SMS cerîndu-mi ajutorul" a scris Moore pe Twitter. Moore a alertat Academia Americană de Film care a trimis avocaţii la aeroport.

Agenţia americană a vămilor şi de protecţie a frontierelor a anunţat, într-un comunicat, că “îi tratează pe toţi călătorii cu respect şi profesionalism, în cadrul misiunii de protejare a cetăţenilor şi a vizitatorilor în Statele Unite ale Americii".

“Turiştii pot fi supuşi unor cercetări mai ample din diferite motive, în special privind stabilirea identităţii, scopul călătoriei şi confirmarea aprobării de intrare pe teritoriul" american, a conchis sursa citată.

O experienţă nefericită, dar o practică uzuală pentru palestinienii din Fîşia Gaza, a conchis Burnat. "Sînt peste 500 de puncte de control, bariere şi alte blocaje israeliene în calea liberei circulaţii pe pămîntul nostru şi niciunul dintre noi nu a fost cruţat de experienţa pe care eu şi familia mea am trăit-o ieri. Cea am păţit noi este nimic pe lîngă ceea ce se îmtîmpă poporului meu în fiecare zi" a scris Burnat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?