Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4023

AIE nu mai poate reveni la vechiul sistem de activitate. Află ce va urma

18 feb. 2013,, 17:29   Politică
8592 5
Foto: pavlicenco.md
Situația politică din Republica Moldova este una tumultoasă, iar scenariile sub care vor evolua lucrurile sînt diferite. Cel puțin așa susțin unii analiști politici solicitați de NOI.md să-și expună punctul de vedere privind viitoarele acțiuni ale liderilor partidelor parlamentare.

Solicitat de NOI.md, analistul politic Anatol Țăranu a declarat că vede două scenarii în politica moldovenească: primul – reîntoarcerea componentelor AIE la masa de negocieri și renegocierea Acordului AIE și al doilea – intensificarea războiului politic, lucru care ar duce la blocarea viitorului AIE, generarea instabilității politice, alegeri anticipate, compromiterea vectorului european al Republicii Moldova. Analistul a specificat că singurul lucru evident este că va fi imposibilă întoarcerea la vechiul sistem de activare al AIE. Asta în condițiile în care a fost compromisă înțelegerea AIE prin demiterea prim-vicepreședintelui Parlamentului, Vladimir Plahotniuc.

La rîndul său, analistul politic Oazu Nantoi admite că „prin votul PCRM și PLDM pentru demiterea lui Vladimir Plahotniuc” nu există o coaliție, însă este o înțelegere “de orchestrare” pentru ca să-l dea pe Vladimir Plahotniuc pe mîna justiției. “În asemenea situații putem să ne așteptăm la unele lucruri. Acum vorbim despre oligarhi, și nu dacă este curat ca lacrima. Rămîne să ajungă dosarele sale în instanță și să răspundă, dacă are pentru ce”, a spus analistul.

Oazu Nantoi susține că, deși “PDM a decis să nu trîntească ușa din AIE” și să-și reconfirme “disponibilitatea sa de a negocia o modalitate de depăşire a crizei politice, acțiunile viitoare în AIE nu pot fi deduse. “Există posibilitatea ca negocierile să înceapă pe marginea unui nou acord. Însă nu cred că vom participa la un deznodămînt fericit cu fețe luminate. Rămîne de văzut”, a spus Nantoi.

În același timp, analistul politic Viorel Cibotaru crede că “în contextul declarației făcute de șeful CNA, Viorel Chetraru”, miza în politică s-a ridicat și mai mult. Analistul a menționat însă că, deși a venit cu un discurs „înflăcărat”, faptul că operațiunea de percheziție a unor instituții a demarat exact în ziua cînd urma să fie audiat raportul comisiei de anchetă pe cazul Paciu trezește suspiciuni. Viorel Cibotaru a specificat că directorul CNA trebuie să convingă societatea că nu acționează pe principii politice, în caz contrar își va pierde încrederea. Cît privește scenariul politic, analistul nu exclude că în politica din țară ar putea avea loc unele decizii fundamentale și admite că negocierile în interiorul AIE ar putea începe fără presiuni.

La rîndul său, politologul Alexandru Solcan consideră că politicienii trebuie să se axeze pe integrarea europeană și să acționeze în așa fel ca vectorul european să nu sufere. Analistul politic consideră că premierul a reacționat „bolnăvicios” la perchezițiile și dosarele intentate de CNA, specificînd că judecata este cea care va constata implicarea în scheme frauduloase a unor funcționari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?