Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Două treimi din remitențele în Moldova, provin din Rusia

12 feb. 2013,, 13:26   Economie
2971 0
Foto: eurasianews.md
În anul 2012 volumul total al decontărilor bancare de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 1 mliard 494,23 mln.dolari SUA, ceea ce este cu 3,5 la sută mai mult comparativ cu anul 2011. De menţionat, că 88,9 la sută din ele au fost efectuate prin sisteme de transfer internaţional de bani fără deschiderea conturilor bancare, iar restul – prin virament în conturi.

Structura valutară a transferurilor în favoarea persoanelor fizice pe parcursul anului 2012 a fost caracterizată prin creşterea celor efectuate în ruble ruseşti, în timp ce transferurile în dolari SUA şi în euro s-au diminuat, atît în termeni relativi, cît şi în termeni absoluţi. Cea mai mare pondere a revenit în continuare transferurilor în dolari SUA, însă cota lor a scăzut de la 42,2 la sută în anul 2011 pînă la 38,9 la sută în 2012. Ponderea transferurilor în euro a constituit 37,1 la sută (cu 4,5 puncte procentuale mai puţin faţă de 2011). Transferurilor efectuate în ruble ruseşti le-a revenit o pondere de 24 la sută (cu 7,8 puncte procentuale mai mult comparativ cu 2011).

Din punctul de vedere al provenienţei geografice, transferurile de mijloace băneşti din străinătate în favoarea persoanelor fizice înregistrate în statistica bancară au avut următoarea distribuţie: transferurile din Rusia au constituit ponderea majoră de 65,6 la sută (în creştere cu 4,1 puncte procentuale în comparaţie cu anul 2011), din Italia – 9,1 la sută (în descreştere cu 1,4 puncte procentuale), din Israel – 5,4 la sută, din SUA – 4,9 la sută, din Franţa – 1,3 la sută.

De menţionat, că transferurile din aceste cinci ţări reprezintă 86,3 la sută din total. Banca Naţională a Moldovei atrage atenţia asupra faptului, că transferurile de mijloace băneşti din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetăţenilor Republicii Moldova ce lucrează peste hotare, ci includ şi astfel de transferuri unilaterale, precum: pensii, îndemnizaţii, moşteniri, cadouri, diverse contribuţii primite de persoane fizice de peste hotare ş. a. Trebuie să subliniem, că aici nu sînt incluse transferurile efectuate prin intermediul băncilor din raioanele din partea stîngă a Nistrului, ceea ce face dificilă compararea statisticii BNM cu statistica oglindă a altor ţări.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?